Политика

Александър Йорданов за Силвия Великова: Дърляше се и за изборите с менЗа опорните точки и журналистите като махленски клюкарки –  Защо се скараха Силвия Великова и Александър Йорданов?Доста странен скандал предизвика едно по същество доста скучно интервю на журналистката от БНР Силвия Великова с евродепутата от ГЕРБ/СДС Александър Йорданов. След него бившият шеф на НС избухна във фейсбук. И нарече Великова “крайно невъзпитана и махленска клюкарка, която повтаряла като развален грамофон няколко опорни точици”. После пусна и втори пост: “Лайкучката не хапе, а ухае!” – казал го е поетът. Има журналистки, които ни убеждават, че не е така.”

В понеделник пък колегите на Великова от “Хоризонт” скочиха срещу евродепутата, защото се опитвал да я дискредитира.

Чувства ли лична вина евродепутатът Александър Йорданов за състоянието на СДС днес, мисли ли, че благодарение на ГЕРБ е в европейския парламент и какви са каузите му там – това са част от въпросите на журналистката, които разгневиха Йорданов.

Разговорът започва с въпрос към него дали отчита лична отговорност и вина за това, че днес СДС е просто един спомен. Йорданов пък започва да прави анализ на развитието на СДС в момента, а журналистката го моли да не бъде монолог и настоява да знае дали, ако СДС не ползвала инерцията на ГЕРБ за евроизборите, той сега щеше да е евродепутат. Йорданов обаче е видимо засегнат от тази констатация, като подчертава, че няма нищо лошо в обединението.

А Великова настоява, че слушателите на радиото държат него и съпартийците му отговорни за това, което е днес СДС, защото повече разчитали на егото си, отколкото на идеята. След това Йорданов прави анализ на партията, Великова го контрира с въпроси, но двамата говорят един през друг.

Йорданов казва, че е време да му зададе един “умен въпрос”. Великова обаче му отвръща, че не е той този, който да оценява въпросите ѝ.

Двамата влизат и в спор за това кога трябва да са изборите, ще има ли предсрочни и че трябва президентът да определи дата.

Следват въпроси защо СДС подкрепя ГЕРБ, дали ще разчитат отново на тях, за да вкарат депутати в следващ парламент, и т.н.

Великова разпитва Йорданов и за работата му като евродепутат. На отговора му, че е вкарал текстове да се премахнат комунистическите символи от публичните пространства, пък Великова настоява, че годината е 2020 г., и пита дали освен по темата антикомунизъм работи по други.

Ето как Александър Йорданов коментира интервюто си и своята реакция по него:

На 6 декември по програма “Хоризонт” на БНР казах, че парламентарните избори трябва да бъдат на 28 март. Днес президентът Румен Радев е казал същото – че ще насрочи изборите за 28 март 2021 г. Но на Никулден журналистката Силвия Великова се дърляше с мен и не само по този въпрос.

От една страна, ми беше забавно, защото имам спомен, че тя и т.нар. протестъри ни надуха главите с искането за “предсрочни избори”, за което още през лятото обясних, че няма да стане. И естествено, няма “предсрочни избори”, няма и “служебния кабинет”, който президентът се канеше да назначава по никое време.

В разговора си с мен Великова се опитваше да ме убеди, че изборите трябва да бъдат в края на месец май. Това ми се видя като някаква рязка амплитуда в настроението, като детски каприз.

А Румен Радев и Силвия Великова не са деца. Получи се излишен спор, макар че потвърждението за моята правота дойде, преди да са изминали и 24 ч. И си мисля, че тя

можеше да ми

позвъни и

простичко да каже:

“Г-н Йорданов,

бяхте прав”

Нищо повече.

Много е важно журналистите, когато разговарят с политици, да вдяват поне малко от политика, да не манипулират слушателите, като вадят извън контекста казани думи, направени изявления в друго време, в друга ситуация. Да правят разлика между сериозното и ироничното в думите на политиците. И още един добронамерен съвет. Номерът с “опорните точки” вече се изтърка. При мен той не минава изобщо и в това г-жа Великова, а и слушателите на “Хоризонт” се убедиха. Но тъй като и аз съм работил като журналист – редактор на вестници, водещ съм бил на тв предаване, искам да обърна внимание на Великова, а и на други колеги, че е много важно да изслушват събеседниците си.

Да не ги прекъсват с намерението да изръсят следващата “опорка” и ако могат, разбира се, да формулират въпросите, осмисляйки казаното от гостите си.

С други думи – да внимават в разговора, да вникват в него. Впрочем вчера помолих Великова

да ми зададе

поне един умен

въпрос. Но не

го дочаках

Но нейсе, изборите, както вече е ясно, ще бъдат на 28 март. Опорките за “предсрочните избори” или за избори в края на май не са актуални.

В разговара стана дума, че СДС, който на 7 декември става на 31 г., не е “спомен”, а политическа реалност, с която в следващия парламент мнозина ще се съобразяват.

Стана дума също така, че е нормално на избори да се коалират партии от едно и също европейско политическо семейство.

Положителен пример у нас е общото явяване на евроизборите на ГЕРБ и СДС – членове на Европейската народна партия. Впрочем СДС не само има свои кметове и съветници в много общини, но и оказа решителна подкрепа при преизбирането на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Защото в противен случай ни заплашваше кметуване на “протестърката” Мая Манолова. В този контекст обърнах внимание, че е безпринципно партия от едно политическо семейство да се коалира с партии от чуждо такова, както постъпи ДСБ, член на ЕНП, обединявайки се в “Демократична България” с партии, които са наши политически противници – “Зелените” и ляволибералната “Да, България!”. Тази безпринципност аз не приемам – ако си “десен”, мястото ти е в ЕНП или при консерваторите и реформистите.
СДС направи много, за да има демокрация в България, за да тръгнем по верния път – към членство в НАТО и ЕС. А времето показа, че тези, които напуснаха СДС, за да гонят “нови политически проекти”, доникъде не стигнаха. И още гонят филанкишията. Те помагаха на БСП – явно и тайно.

СДС е партията днес, която може да се превърне в гарант, че отново БСП ще бъде победена на предстоящите избори. Към момента единствено ГЕРБ в евентуален съюз със СДС е в състояние да победи на избори БСП. Останалите партии се борят само за попадане в парламента, макар да не изключвам в него да ни извъртят някоя безпринципна коалицийка. И казах тези истини по националното радио, защото от неговите микрофони трябва да се говори само истината.

Иде Рождество Христово и трябва да отворим сърцата си за доброто.

Впрочем обясних на г-жа Великова, че декомунизацията чрез премахването на комунистическите символи от публичното пространство и съхраняването на паметта за достойните български народни будители в Македония е наш национален дълг. За изпълнението му аз работя и като евродепутат от СДС.

Участвах в изработването на Резолюцията на Европарламента от 19 септември 2019 г. относно значението на европейската историческа памет за бъдещето на Европа.

В приемане на

резолюции срещу

България не

съм участвал
Ние не можем да предадем нашите велики възрожденци и борци за свобода от Македония. Оставим ли да им отнемат посмъртно българското народностно и национално самосъзнание, проявено от тях многократно и в съдбовни времена, ние ще загубим и настоящето си, няма да имаме и бъдеще. Защото няма бъдеще без минало. Така че евроинтеграцията на съседите от Северна Македония ще се случи тогава, когато те осъзнаят в пълнота своето българско минало и потекло. И “общата ни история”, която е творена от “общ народ”.

На журналистите от БНР пожелавам много здраве, по-малко нервни изблици, весели коледни и новогодишни празници! И да знаят, че няма безгрешни политици. Няма и безгрешни журналисти.