Днес

Вдъхновение от Полша, копиране на социалдемократите – крайнодесните в Румъния изненадаха всички

Джордже Симион

© Скрийншот, YouTube

Джордже Симион

Необичаен протест на оживена улица пред сградата на правителството в центъра на Букурещ продължи поне две седмици тази есен, с млади хора пред палатки и автобус с надпис „Справедливост за Румъния“. Каква справедливост ще търсят те в страна, която е в мир със съседите си и всички останали? Отговорът предстои, след като вдъхновена от управляващите в Полша партия спечели близо 8% от вота на изборите в неделя и за пръв път се оказа в парламента, пише Балканската мрежа за разследваща журналистика.

Успехът изненада анализаторите, след като резултатът значително надвиши прага от 5% и стана втората най-предпочитана от румънците в чужбина (26%) след центристкия Съюз за спасение на румънците, събрал 29% от емигрантския вот.

Независимо дали ще успее с антисистемния си дневен ред и дали действително известният продуцент Боби Паунеску, видян до ръководството при празнуването на триумфа, е помогнал във финансирането на кампанията, новата крайнодясна организация вече постигна едно – унижи старата политическа класа. Партиите на бившите премиери Калин Попеску-Таричану и Виктор Понта, ветерани в политиката, получиха по-слаби резултати.

Сдружението за единствено на румънците (AUR; иначе думата означава „злато“ на румънски) бе основана едва преди година от 34-годишния Джордже Симион. В основата на платформата му е защита на румънския „суверенитет“. В парламента тя смята първо да работи за осигуряване на подкрепа на дребния бизнес, предприемачите и производителите на храни срещу влиятелните „чужди компании, които изнасят печалбата си от Румъния“ и се „защитават“ от местния политически елит.

Такива листовки са разпространявани на улиците преди вота и вероятно са били повече, отколкото тези на другите партии. Някои, отбелязва авторът Марсел Гаскон Барбера, са отпечатани на хартия с отлично качество и се разпределят на (или близо до) демонстрации срещу мерките за коронавируса, в които са се включили активисти срещу ваксините и религиозни консерватори и някои от които бяха подкрепяни от AUR. Партията разчиташе и на протести срещу „корумпираната“ политическа класа, наричана от нея „мафия“, из цялата страна.

От мерки за бизнеса до атаки срещу „екстремистки организации“

Затварянето на покритите пазари, разгневило румънците, бе сред мерките, срещу които AUR силно се съпротивяваше. За бизнеса партията предлагаше стимули, включително с пари от ЕС, и регулации на мултинационалните корпорации. Това напомня на платформата на изпратения в затвора социалист Ливиу Драгня; партията дори повтори едно от любимите му твърдения – според нея мултинационалните корпорации продават на румънците храна под нужните стандарти и така някои потребители се отравят.

„В известен смисъл AUR предложи националистическа алтернатива на избиратели, които останаха без политическа платформа след излизането на Драгня от политиката, след което социалдемократите – които бяха първи (на изборите) в неделя – се дистанцираха от възгледите на бившия си лидер.“ Енергийна самодостатъчност и наказателно преследване на отговорни за злополучни приватизационни сделки през 90-те години, както и по-строги правила срещу незаконната сеч, също влязоха в програмата. AUR се застъпва още за икономически политики срещу емиграцията и такива за съживяване на провинцията. Тя иска и да спре употребата на разузнавателните служби срещу която и да било партия в опозиция в момента.

Семейството е основен стълб на обществата и трябва да има облекчения за родители с много деца, смята партията. Демократичният съюз на унгарците в Румъния, който получи 6% от гласовете, е смятан от AUR за „екстремистка“ група. Освен това националистите твърдят, че културните права на румънците в райони с етническо унгарско мнозинство се нарушават. Миналата година самият Симион участва в сблъсъци на румънски националисти с етнически унгарци на гробище в Трансилвания, където румънските власти бяха поставили православни кръстове. В една от листовките Симион обяснява, е „екстремисти“ едва не го убили.

(Почти) като в Полша

В интервю преди изборите Симион е назовал управляващата в Полша „Право и справедливост“ като един от моделите си. През 2017 г. подкрепя референдума против еднополовите бракове. Букурещкият в. „Либертатя“ пише, че друг лидер на партията, Клаудиу Тарзиу е правил хомофобски коментари и е споделял съдържание, възхваляващо фашистката Желязна гвардия, крайнодясна организация от междувоенния период. Трети е известен с атките си срещу коронавирусните мерки.

Все пак Симион не би посегнал на правото на аборт, за каквото по време на ПиС наскоро се въведе почти пълна забрана – смята аборта за въпрос на „свободен избор“, въпреки че „животът е свещен“ от момента, в който е зачетан.

Не на последно място Симион е сред най-ревностните привърженици на съюза между Румъния и Молдова.