Любопитно

Дъждът преминава в сняг – кога и къде

П рез нощта и утре – 8 декември, се очаква във високопланинските райони, в Северна и Северозападна България, с понижението на температурите дъждът да преминава в сняг.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. 


В сряда и четвъртък от юг-югозапад ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишат, особено в Източна България, където вятърът от южната четвърт ще е умерен, временно силен.

Облачността ще е по-често значителна.

Ще има и валежи, предимно от дъжд, а в четвъртък има повишена вероятност да са значителни по количество.

Седмицата започва с валежи, жълт код за опасно време

От -12 до 17 градуса през декември

Времето в най-добрите кадри на годината (СНИМКИ)

Ще има ли сняг по празниците