Любопитно

Дъждът преминава в сняг, къде започна да вали  

В алежи над голяма част от страната се очакват на 8 декември, като в рамките на деня ще започнат да спират постепенно, най-късно в североизточните райони.

Жълт код за снеговалежи е обявен за 7 области на Западна и Северна България, а за валежи и от дъжд, и от сняг е обявен за 5 области в Североизточна България.

Обилен сняг ще вали в областите Врачанска, Монтанска, София област, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска. В тези области ще вали сняг, в равнинната им част ще се образува снежна покривка – между 5 и 10 см, в планинските райони до 15-20 см.

Дъжд и сняг ще вали в областите Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска и Добричка. В тези области валежите ще са от дъжд, а количествата се очаква да бъдат между 25 и 30 л/кв.м. Със застудяването дъждът ще се примесва със сняг.

Ще духа вятър от североизток, като постепенно ще отслабва, в Източна България ще бъде до умерен от северозапад. Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, за София около 1 градус.

Максималните температури ще са между 5 и 10 градуса, по-ниски в северозападните райони, по Черноморието около 10 градуса, за София около 5, в Северна България 3-4, в южните райони около 8-10 градуса.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. 


В сряда и четвъртък от юг-югозапад ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишат, особено в Източна България, където вятърът от южната четвърт ще е умерен, временно силен.

Облачността ще е по-често значителна.

Ще има и валежи, предимно от дъжд, а в четвъртък има повишена вероятност да са значителни по количество.

Седмицата започва с валежи, жълт код за опасно време

От -12 до 17 градуса през декември

Времето в най-добрите кадри на годината (СНИМКИ)

Ще има ли сняг по празниците