Днес

Европейският съвет одобри и своя версия на закона "Магнитски"

Европейският съвет одобри и своя версия на закона "Магнитски"

© Associated Press

Европейският съвет одобри днес глобален режим на санкции в защита на правата на човека. За първи път ЕС има рамка, която ще му позволи да санкционира лица, институции и органи – включително държавни и недържавни участници – отговорни за, замесени в или свързани със сериозни нарушения на човешките права и злоупотреби в световен мащаб, без значение къде са възникнали.

Такива санкции ще предвиждат забрана за пътуване, отнасяща се до физически лица, и замразяване на средства, прилагани както за физически лица, така и за юридически лица. Освен това на лица и институции в ЕС ще бъде забранено да предоставят средства на изброените пряко или косвено.

Мерките ще се прилагат за действия като геноцид, престъпления срещу човечеството и други сериозни нарушения на човешките права (например изтезания, робство, извънсъдебни убийства, произволни арести или задържания). Други нарушения на човешките права или злоупотреби също могат да попаднат в обхвата на санкционния режим, когато са широко разпространени, систематични или представляват сериозно безпокойство по отношение на целите на общата външна политика и политика на сигурност на ЕС.

Съветът ще трябва да създава, преразглежда и изменя санкционния списък по предложение на държава-членка или на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Този ход на ЕС наподобява закона „Магнитски“ от 2012 г. в САЩ. Сергей Магнитски е руски адвокат, арестуван през 2008 г., след като твърди, че руски служители са замесени в мащабни данъчни измами. Магнитски почина в московски затвор през 2009 г., след като се оплака от малтретиране.

Новият режим няма да замени съществуващите санкционни режими, някои от които вече разглеждат нарушенията и нарушенията на човешките права в Сирия, Беларус и Венецуела, но дава на Европейския съюз нов инструмент за координиране с Вашингтон на всякакви наказателни мерки.