Днес

Здравният министър опроверга Борисов за "отваряне" на страната от 21 декември

Здравният министър опроверга Борисов за "отваряне" на страната от 21 декември

© Юлия Лазарова

Здравният министър Костадин Ангелов опроверга премиера Бойко Борисов за това ще бъде ли „отворена“ страната след 21 декември. Дотогава важат въведените мерки с последната заповед на министъра. Днес той обясни, че е рано за подобно решение и то ще бъде взето след анализ на заболеваемостта в периода след 14 декември. „Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко“, каза по-рано днес премиерът Бойко Борисов при посещение в пекарна в Цалапица.

Двамата обаче са на едно мнение за това, че от идния понеделник могат да заработят яслите и детските градини. Министърът потвърди, че има готовност за подобно решение.

Той говори след среща с директорите на шестте регионални здравни инспекции (според Националния план за ваксиниране) по повод организацията на предстоящото ваксиниране, инициирано от държавата. До четвъртък те трябва да представят списък с медиците на първа линия, желаещи да се ваксинират като част от първата фаза на процеса. Впоследствие ще бъде създадена организация в сътрудничество с директорите на другите РЗИ в областите, за които шестимата директори отговарят, за ясна логистика за необходимостта от мобилни екипи и бройката им. „В понеделник ще се съберем отново, за да уточним съответните специфики за отделните райони“, обясни здравният министър. Всички хладилници, нужни за съхраняване на първата доставка ваксини, са налични, добави министърът. Във всички РЗИ ще има фризери, а отделни малки хладилници ще бъдат разположени в мобилните екипи.“

По повод струпванията на хора в магазини през уикенда, за които сигнализираха граждани в социалните мрежи, министърът обясни, че е разпоредил проверки навсякъде. В София са съставени шест акта от местната регионална здравна инспекция. Ако продължат да не се спазват мерките, ще последва затваряне на магазините.