Любопитно

Оспорвани избори в Румъния, управляващи и опозиция с равен резултат

Р авни резултати за управляващи и опозиция в Румъния показва екзитпол на института Сочиопол. Двете водещи партии – Национално-либерална партия и опозиционната Социалдемократическа партия, са получили по 28% от гласовете.

По-рано екзитпол на агенция КУРС-Авангард даде минимална преднина на социалдемократите пред либералите. Румънският премиер Лудовик Орбан обаче изрази увереност, че неговата Национално-либерална партия ще излезе победител на днешните парламентарни избори. Той каза още, че резултатът ще стане ясен след преброяване на гласовете.

„Като се има предвид, че в социологическите проучвания не са включени гласовете от интервала 19,30 ч. – 21,00 ч., тези от диаспората, като се вземе предвид процента на допустима грешка, Национално-либералната партия смята, че е победителят на тези избори, както морален победител, така и победител при приключването на процеса по преброяване на гласовете“, каза Лудовик Орбан.

Румъния гласуват днес на редовни парламентарни избори, от които се очаква сформиране на стабилно правителство, което да се заеме с управлението на пандемията от Ковид-19 и преодоляване на икономическите последици от нея. До 20,00 ч. са гласували 31,11% от около 18-те милиона избиратели, съобщи Централното избирателно бюро (ЦИБ).

С вота се избират 136 сенатори и 329 депутати в двукамарния парламент за следващите четири години.

Социологическите проучвания преди изборите даваха преднина на управляващата в момента Национално-либерална партия (НЛП), но според прогнозите тя няма да получи парламентарно мнозинство. Подкрепата за НЛП намаля съществено през последния месец, като според местни анализатори това се дължи на мерките за овладяване на пандемията от Ковид-19, като например затваряне на фермерските пазари на закрито, но оставяне на моловете да работят. Друг елемент на силно недоволство предизвика преминаването към онлайн обучение в цялата страна, при положение че не бяха осигурени електронни устройства и интернет връзка за всички учащи.

Пандемията от Ковид-19 изправи пред сериозно изпитание румънската здравна система, като интензивните отделения на болниците са препълнени с пациенти в тежко състояние. През последната седмица почти всеки ден се регистрира нов рекорден брой пациенти с Ковид-19 в интензивни отделения, а броят на заразените от началото на пандемията надхвърли половин милион души. Смъртните случаи от Ковид-19 в Румъния са над 12 000.

За изборния ден не са разписани някакви извънредни мерки, освен общоприетите изисквания за носене на предпазни маски и ръкавици, миене и дезинфекция на ръцете и спазване на социална дистанция.

На второ място прогнозите поставиха опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), която доминира в румънската политика от рухването на комунизма през 1989 г. насам. Социалдемократическата партия, която произлиза от някогашната Комунистическа партия на Румъния, се надява да се върне на власт след една година в опозиция, през която обаче разполагаше с мнозинство в парламента и успяваше да блокира много от инициативите на правителството на малцинството. Социалдемократите успяха да прокарат и редица популистки мерки, като например увеличение на пенсиите с 40%, което правителството оспорва в Конституционния съд. Сред основните им обещания към избирателите са увеличение на заплатите и пенсиите, и икономически растеж с помощта на европейските фондове, въпреки че при тяхното управление усвояването на средствата от ЕС е буксувало най-много.

Добро представяне се очаква и за новосъздадения политически алианс Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС (ССР-ПЛЮС), който е смесица от проевропейски технократи и активисти в сферата на социалната справедливост и борбата с корупцията. Алиансът се цели в младите и разочаровани гласоподаватели, включително с обещания да деполитизира и напълно да реформира румънските граждански служби и да изкорени корупцията.

Заради пандемията и ограничителните мерки, бюджетният дефицит на Румъния се очаква да нарасне тази година до около 9% от брутния вътрешен продукт, спрямо 4,3 на сто през 2019 г. Новото правителство ще трябва да се изправи пред икономическите трудности и предизвикателствата, които пандемията създаде навсякъде по света. Повечето местни анализатори очакват коалиция между либералите и ССР-ПЛЮС или между НЛП и по-малката партия „Народно движение“ на бившия президент Траян Бъсеску и партията на етническите унгарци.

Как пациенти с COVID-19 в Румъния напускат болници

COVID-19: Румъния затегна мерките, 15 години затвор за неспазване на ограниченията

Социалистите свалиха правителството в Румъния с вот на недоверие