Политика

Проф. Кожухарова: Смело е мерките да се разхлабят от 21 декемвриБроят на заразените и болните ще започва да намалява, после ще намалее и броят на починалите. Нещата са започнали да се поуспокояват. В момента минаваме втория пик на епидемията. Това заяви в „Още от деня“ по БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Леталитетът в болниците няма нищо общо с разпространението на коронавируса. Всяка една епидемия е много сериозна и неприятна, винаги има много болни хора, някои от които загиват. Мерките в момента са навременни. Предните мерки бяха прекалено ранни, каза проф. Кожухарова.Според проф. Кожухарова детските градини и яслите не е трябвало да се затварят, тъй като децата не са преносители на заразата, смята тя.

Смело е мерките да са до 21 декември. Би могло те да се поразхлабят, но няма да бъде разумно, ако не спадне броят на тежките случаи – а той в момента не се променя, каза още проф. Кожухарова.

Относно ваксините епидемиложката твърди, че е рано да се дават оценки. Ваксините не са задължителни. Има достатъчно време. Всеки може да се информира и да прецени, да вземе трезво решение. Аз ще се ваксинирам, каза проф. Кожухарова.