Любопитно

Птичи грип: Словения е обявена за рискова

С ловенското Управление за безопасност на храните и ветеринарната служба обявиха днес цяла Словения за високорисков район заради появата на птичи грип и след третия случай на заболяване в страната, предаде СТА.

Първите два случая на птичи грип бяха открити в крайбрежния град Пиран, а третият в Любляна у лебед, поради което

Управлението нареди на птицевъдите да вземат защитни мерки.

Министерството на земеделието също издаде наредба до птицевъдите последователно да спазват мерките и да засилят контрола на животните.

Украйна съобщи за огнище на високопатогенен птичи грип в частен имот в Николаевска област, съобщи Световната организация за здраве на животните.

Украинските власти се предоставили информацията на 5 декември.

По данни на Министерството на аграрната политика и продоволствието на Украйна, във въпросното стопанство са се заразили и са умрели 10 домашни птици, а като причина е посочен грипен вирус от типа H5N1.

През последните дни на много места в Европа и в Азия са регистрирани огнища на птичи грип.

През ноември се появи информация за поява на птичи грип в Белгия и Норвегия, а преди дни беше регистрирана зараза в няколко ферми за пуйки във Великобритания, което наложи да бъдат унищожени повече от 30 000 животни, припомня БГНЕС. 

Птичият грип е силно заразна болест, опасна за всички видове птици и се предава при контакт между болни и здрави птици, както и с птичи продукти, когато не са достатъчно термично обработени.

Разпространението на птичи грип по време на пандемията от коронавирус

може да се превърне в сериозна биологична заплаха. Според Александър Чепурнов – вирусолог и бивш завеждащ лаборатория за особено опасни инфекции в центъра „Вектор“, основната опасност при птичия грип е, че става въпрос за изключително тежко заболяване. Затова не трябва да се допусне ситуация, при която вирусът да започне да се предава от човек на човек.

Ако от този вирус започнат да боледуват хора, ще стане наистина много опасно. На експериментално ниво вече е доказано, че това е възможно да се случи, уточни той.

Единственият начин за борба с вируса е унищожаване на болните птици.

Експертът подчерта, че опасността от разпространение на птичи грип все още съществува. Човек може да се зарази с него, като болестта протича много тежко, а вероятността от летален изход е висока.

Това е причината сега да се предприемат толкова сериозни мерки като избиването на хиляди птици – друг изход просто няма.

В условията на пандемия от коронавирус заплахата от птичи грип е много сериозна и заплашва да натовари допълнително системата. Става въпрос за огромни икономически загуби и биологична заплаха.

„Остава ни единствено да се надяваме, че инфекцията няма да стигне до нас“, каза Чепурнов.

АФП: По-смъртоносните епидемии на ХХ век

DW: Как коронавирусът доведе до тази масова психоза

Мистериозен вирус нападна Азия, учените не знаят какво е