Любопитно

„Първи юни” в помощ на децата, заплашени от COVID – кризата

С еверозападна България е най-бедният регион в Европейския съюз. Безработицата там е над 10%, а в някои общини надхвърля 40%. Средната брутна работна заплата е с близо 40% по-ниска от тази в София.

Липсата на перспективи кара много хора да емигрират към столицата и другите райони в по-добро икономическо състояние. Остават най-възрастните. Така населението в Северозападна България застарява. Смъртността расте. А качеството на социалните услуги като образованието се влошава.

Училищата в редица села са закрити, защото няма достатъчно ученици, които да запълнят паралелките. Това мрачно настояще оставя Северозападна България и без бъдеще. Децата са принудени да водят ежедневна тежка борба, за да получат достъп до образование и шанс за някакъв успех в живота.

Митко* е на 7 години, първокласник. Живее в село на 15 км от общинския център, където се намира неговото училище. Денят му започва в ранни зори, тъй като, за да бъде навреме в клас, той още в 6,30 ч. е нужно да чака на спирката за училищния автобус.

Идвайки от селото Митко се срамува от своите съученици, чувства се несигурен, няма самочувствие, притеснява се да говори пред други хора.

Той живее в многодетно семейство със скромни финансови възможности. Изпитва затруднения в подготовката на уроците и домашните задачи. Вкъщи няма кой да му помага, за да се справя с ученето. През XXI век той дори няма достъп до интернет.

Един ден обаче на помощ му се притичва библиотекарят в местното  читалище. Той използва мобилен интернет и организира различни занимания за децата в селото, в което няма нито училище, нито детска градина.

В резултат на оказаната на Митко подкрепа, той се чувства по-спокоен и уверен, общува по-свободно с връстниците си и възрастните в неговото обкръжение, има желание да постига успехи в подготовката на уроци и домашни задачи. Родителите на Митко вярват, че детето им ще се справи с предизвикателствата на учебния процес и че в края на учебната година ще може да чете и пише.  

В подкрепа на Митко и стотици като него идва и инициативата на сдружение Първи юни за създаване и оборудване на пространства за учене в онлайн среда в местни читалища в община Бяла Слатина.

Организацията развива програма с участието на доброволци от читалища и младежи, която да осигури на първокласниците в района среда за образование, материали и насоки и да им помогне да са по-подготвени и уверени в новата онлайн учебна среда.

„Първи юни” е учредено от малка група ентусиасти през 2002 г. с идеята да се подкрепят деца със затруднения.

През годините сдружението се превръща в активна организация, работеща в подкрепа на деца и хора чрез предоставяне на социални услуги, развитие на гражданското образование, дарителството и доброволчеството. Основна цел на „Първи юни” е да подобри качеството на живот и да постигне по-високо ниво на благополучие на деца и хора от местните общности.

Сдружение Първи юни е сред финалистите на ПРОМЯНАТА. Най-голямата социално отговорна инициатива на „Нова Броудкастинг Груп” – тече с пълна сила. Финалистите в конкурса получиха безвъзмездна подкрепа и серия обучения през септември и октомври. Те вече работят по осъществяването на проектите си в подкрепа на деца, засегнати от COVID-19 кризата.

През пролетта на 2020 година от „Първи Юни” бързо разбират, че децата в редица малки населени места и техните семейства, нямат необходимите ресурси и не са подготвени за обучение в условията на социална изолация. Кризата, предизвикана от епидемията от коронавирусната инфекция, заплашва да доведе до дългосрочни последствия и отпадането на много от тези ученици от училище.

От “Първи юни” искат да предотвратят това. Ето защо те развиват програма, която да осигури на децата среда за учене, материали, насоки и обучения. Специалисти ще оказват емоционална и психологическа подкрепа на учениците и техните семейства. Доброволци ще подготвят родителите как да учат с децата в дигитална среда, а местните библиотекари ще помагат с усвояване на учебния материал.

От „Първи Юни” са се погрижили да има и къде да се случва това – ще изградят и оборудват в читалища пространства за съвместно учене с деца и родители. Ще предоставят и учебни и технически пособия, за да не липсва нищо в образователния процес на децата. Така семействата и децата ще са по-уверени и готови за първи клас.

Екипът на „Първи Юни” вярва, че всяко дете има право на развитие, спрямо своите възможности, независимо от средата, в която се намира.

Може да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите Сдружение „Първи юни” ТУК.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на „Нова Броудкастинг Груп”, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България от 2014 година насам. Тя има за цел да подобри живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да осъществят идеите си на практика. Шестте издания на инициативата до момента дадоха шанс на двадесет и шест организации да развият своите идеи и да подкрепят над 200 000 деца и младежи от цяла България.

През 2020 година в Специалното издание на ПРОМЯНАТА „Нова Борудкастинг Груп” и „Reach for Change” България обединяват усилия и ресурси с ING, „Аурубис” България и NN България, за да подкрепят децата и младежите, най-тежко пострадали от COVID-19 кризата.

*Истинското име на детето е заменено с Митко, за да се защити анонимността му