Днес

Федерацията по биатлон ще обжалва наказанията на българския отбор

Федерацията по биатлон ще обжалва наказанията на българския отбор

Българската федерация по биатлон ще обжалва наказанията, наложени от Международния съюз по биатлон (IBU) по случая с нарушаване на протоколите за безопасност, свързани с разпространението на коронавируса.

В неделя ДПА съобщи, че член от отбора е влязъл в нерегламентиран „близък контакт“ с Десислава Стоянова и Димитър Герджиков. Двамата живеят на семейни начала и бяха поставени под карантина преди стартовете във Финландия след положителен тест за COVID-19 на 28-годишната състезателка от 28 ноември.

Заради нарушението националният отбор е глобен с 5000 евро, а треньорът на тима Александър Касперович, който е нарушил здравните правила, е отстранен от всички състезания до края на януари 2021 г.

В изявлението си от федерацията посочват, че взетата в неделя (6 декември) проба на Стоянова е отрицателна.

„На базата на това и предвид, че всички в българския национален отбор са здрави, БФБ ще изпрати писмо до Международния съюз по биатлон за преразглеждане на наложените наказания“, пише в част от съобщението на федерацията.

В информацията се допълва, че по настояване на финландските власти Герджиков е заминал с микробус на федерацията за Хохфилцен, където ще се проведат следващите стартове от сезона. Останалите състезатели са отпътували със самолет за австрийския зимен курорт.