Днес

Nokia ще оглави проект за европейска 6G мрежа

Антена за 5G мрежа в Германия. Снимката е от 2019 г.

© Associated Press

Антена за 5G мрежа в Германия. Снимката е от 2019 г.

Nokia съобщи, че ще оглави европейския проект „Хекса-екс“ (Hexa-X), който цели развитието на телекомуникационна мрежа от шесто поколение (6G).

Според финландската телекомуникационна компания проектът, получил финансиране от Европейската комисия, включва създаването на сценарии за използване на 6G и разработка на фундаментални технологии за тези мрежи.

Компанията очаква търговското използване на мрежата да започне през 2030 г. в съответствие с обичайния десетилетен цикъл между създаването на мрежи от ново поколение, подчертава компанията. В момента Nokia активно се занимава с внедряването на 5G мрежи и пусна заедно с мобилния оператор Телиа (Telia) заедно първата 5G мрежа във финландските градове Хелзинки, Вантаа и Оулу още преди две години. В началото на 2019 г. започна търговското ползване на мрежата, обхващаща вече 42 града, където живеят над 25 процента от населението на страната.

Производителят на телекомуникационно оборудване за мобилни, фиксирани, широколентови и IP мрежи е основен конкурент на китайската „Хуауей“, която е в конфликт със Съединените щати и която някои държави по света решиха да не допуснат по 5G мрежите си.

Работа по 6G, преди да е разгърната 5G

В тази дейност участват и европейски университети, както и конкурентни доставчици на телекомуникационна техника като „Ериксон“, телекоми като „Оранж“ и „Телефоника“ и др. Инициативата започва в момент, когато разгръщането на 5G мрежата остава на ранен етап – над 100 компании предлагат услугата, но не навсякъде. Въпреки това подготовката за изграждането на следващото поколение започна на няколко места в света, сред тях е и Китай. Nokia вече работи и по други 6G инициативи в Европа.

Ако 5G заедно с ускоряването на връзката и близкото до нула забавяне, трябва да доведе до революция в интернет на нещата, автономното шофиране и други сфери като телемедицината, според „Блумбърг“ следващото поколение може да позволи връзка с човешкото тяло и дори мозъка и холограми в реално време.

„Основната цел ще е да разработим визията, пътната карта и календара,
„, цитира агенцията Деваки Чандрамули, която ръководи отдела за стандартизация на Nokia в Северна Америка и е сред основните фигури в екипа. По думите ѝ е нужно и по време на проекта да се улесни взаимодействието с властите в САЩ, за да се намерят допълнителни средства за разработка на технологии.