Политика

Ваксината в две дози, но защо с поне 4 подозрения?Ирония е, но “стаденимунитет” в кризата

ще постигнат

обществата,

не стадата

ТАКА чаканите от цял свят ваксини срещу COVID-19 се сблъскват с 1339 години скепсис у българина. Започнал от съмненията, неотразени добре в историята, наистина ли прабългарите са основните виновници, за да я има 681 година, или приносът на траките незаслужено се подценява заради анонимността им.

Минал през недоверието “единствен Симеон Първи ли е причината за Златния ни век”, скочил през няколко века подозрения, но по-скоро с увереността, че, аджеба, чорбаджиите през османското владичество всъщност са елитът на 6-о управление на ДС на султана.

Всички тежки, но величествени времена, големите личности в българската история освен патриотичен елемент имат и свой плътен втори план. Всички са убедени, че Ботев е застрелян в челото на връх Вола.

Но 45% се кълнат, че е от приятелски огън, 27 на сто вярват, че го е покосил вражески куршум, 16% се колебаят, а на 12 на сто изобщо не им пука. 

Няма да минаваме през двата синода на църквата ни, през противопоставянето на синьото и червеното, през отровните времена на съвременната история.     

Днес, понеже пак е време страшно, българинът се рее  в COVID социологията и най-вече в неверието си.

Светът чакаше ваксините, за да противодейства на пандемията, поставила буквално на трупчета живота, който познавахме. Ваксините са готови. С тях се вкарва в две дози RNK (рибонуклеинова киселина), коятоq най-просто казано, тренира имунната система как най-бързо да атакува вируса. Фитнес на клетъчно ниво.

Докато германецът, австриецът, израелецът и много други вярват на учените, на лекарите и на властите си и се подготвят за поставянето на ваксини,

българинът

разсъждава за

втория план

И отново сме разделени с две по ботевски емоционални и противоречащи си мнения.

“Щом ни я дават безплатно, щом депутатите не си я сложат първи, ако ваксината не е изпробвана върху гадния съсед,  аз някакво RNK няма да си слагам!”, категорични са мнозина.

“Нищо, че не правя голяма разлика между RNK и DNK, а за DNK някъде бях чул, че е моята същност, каквито  са официалният ми анцуг и възможността ми да общувам с жените, но невербално.

Някакви професорчета от Оксфорд дори нещо от шимпанзета искали да ми слагат?!” 

Дано не съм права, но си мисля, че ако на нашите ширини ваксините бяха обявени за платени, ако за тях има дефицит и ако се печелеха само чрез търкане на талончета (това ми е много тежко дори да го изрека), интересът към тях щеше да е голям, а вярата, че ще помогнат, ще скочи до небето.

На никого нямаше да му хрумне, че

искат да му

имплантират чип

за проследяване

Вярно е, че ваксините не са изпробвани в дълги срокове, че беше по-добре да има години за изследвания и да бъдат тествани на всички възрастови групи със строго прошнуровани медицински протоколи. Най-добре беше предварително да са отречени всякакви бъдещи здравни неудачи в годините.

Скептицизмът не е порок, той е здравословен и трябва да се прилага, но когато не си поставен до стената.

Във времена, когато всеки вече познава семейство, загубило близък човек от рогатия вирус, когато лекарите работят по 18 часа на ден, когато много от тях си отидоха,

когато става

дума за глътка

въздух на любим

човек,

философията трябва да даде път на експертизата.

Да се доверим на учените и този път да загърбим българския лаф “Като знам какъв инженер съм, как да отида на лекар?!”.

В пламъците на пожара не викаш първо градинаря, и той ще ти трябва, но не веднага! 

Има и друго. Нормален ли е живот с маска в десния джоб и антибактериални кърпички в левия, емоционално гърчещо е да се питаш ще седнеш ли пак пред капучино на остров Капри (нищо, че навремето въпросното капучино леко нагарчаше заради островната му цена, но сега ти се струва запомняща се инвестиция), кога детето ще види Ню Йорк или Австралия и много простичкото – безотговорен ли си, ако седнеш с баба си на “Бейлис” за Нова година…

Затова вероятно е добре да заложим на световната наука, която, колкото и да върви с корпоративните интереси, едва ли ще подложи на неоправдан риск първо хората си, които лекуват.

 Днес европейските държави инвестират милиарди за доставка на ваксините. Смисълът е поне 75% от населението да го направят, за да се постигне така нареченият стаден имунитет.

Много точно и едновременно с това много невярно име!

Ирония на пандемията, ирония на живота – общ имунитет, защита на рисковите групи, стопиране на мъчителни смърти ще постигнат обществата, не стадата! Нищо, че за това може да послужат и разработки при шимпанзе.

Германецът, австриецът, британецът и много други ще го направят, независимо че пожарът може да не е точно в тяхната къща. Ние…?