Днес

Великобритания започва ваксинации; но конспиративните теории още пораждат страхове

Великобритания започва ваксинации; но конспиративните теории още пораждат страхове

© Associated Press

Едно многобройно малцинство от хората вярва на конспиративните теории за ваксините срещу COVID-19, предупредиха някои експерти. При това в момент, когато държавите се подготвят да започнат масова ваксинация, за да поставят пандемията под контрол.

Великобритания започва програмата си за ваксинация тази седмица, а други страни вероятно ще последват скоро примера й, поради което правителствата искат да успокоят хората за безопасността и ефикасността с цел да убедят критична маса от тях да се ваксинира.

В САЩ избраният за президент Джо Байдън заяви, че ще си постави ваксина срещу коронавирус публично, за да демонстрира безопасността й, визирайки онези, които не вярват в способността на ваксината да защити от инфекцията.

„Това, което виждаме, е, че вследствие на пандемията конспиративните теории вече са станали масово течение и вече не се ограничават до социалната периферия“, коментира пред агенция „Ройтерс“ Даниъл Фрийман, преподавател по клинична психология в Оксфордския университет.

„Близо една четвърт (от населението на Великобритания) споделя подобни мисли. Друга една четвърт трайно разсъждава в руслото на конспиративните теории, а почти един на 10 души, изглежда, показва много висока степен на одобрение на подобни теории“, каза експертът.

Според изчисления на Световната здравна организация (СЗО) е необходимо да бъдат ваксинирани 65-70 процента от населението за изграждане на стаден имунитет чрез ваксинация, макар че самата идея за подобен имунитет предполага ваксината да предотвратява предаването на вируса, а не само предизвикваното от него заболяване.

Социологическо проучване, проведено във Великобритания миналия месец, показва, че почти две трети от хората биха се ваксинирали срещу COVID-19. Някои обаче изразяват безпокойство от бързината, с която компаниите разработиха препаратите срещу вируса, и от възможни странични ефекти.

Въз основа на публикуваните данни за изпитанията на ваксините, които са получени досега тази година от „Модерна“ (Moderna), партньорите от „Пфайзер/БиоНтех“ (Pfizer/BioNTech) и „Астра Зенека“ (AstraZeneca), страничните ефекти не са сериозни или трайни.

Някои вярват също на необосновани твърдения в интернет, включително, че пандемията е дело на правителствата с цел да контролират хората или че съоснователят на „Майкрософт“ (Microsoft) Бил Гейтс иска да използва ваксинацията, за да имплантира на хората чипове за проследяване.

По време на неотдавнашен протест в центъра на Лондон стотици хора скандираха лозунги срещу карантинните мерки заради COVID-19 и срещу ваксинирането. Една от протестиращите, Мишел, нарече пандемията „измислица“. „Това се прави за прикритие, докато пренастроят цялата икономика“, скандираше тя.

Предизвикване на параноя

Лейла Хей, студентка в северния английски град Хъл, каза, че вече не вярва на онова, което е прочела в интернет за ваксините и пандемията, като сега признава, че въпросното съдържание може да не е вярно.
„Следих много групи в интернет и всеки можеше свободно да се присъедини, те бяха публични и имаха много последователи“, спомня си 19-годишната студентка.

Някои от теориите, които тя някога е приемала, идват от QAnon – платформа, превърнала се в голям разпространител на конспиративни теории, включващи теми, вариращи от кацането на извънземни до безопасността на ваксините.

Последователите на QAnon твърдят, че така нареченото „Голямо събуждане“ ще донесе спасение.
„Това наистина предизвиква параноя, защото си мислиш, че всички са срещу теб, включително системата и правителството“, каза Хей. „Неизменно се подготвях за най-лошия сценарий, като че ли ще дойде нов световен ред“, добави студентката.

Том Филипс, редактор в проверяващата факти благотворителна организация „Фул факт“, заяви, че слухове и заблуждаваща информация са били разпространявани от векове по време на пандемии. „Това, което направиха технологиите, е да им позволят да се разпространяват много по-бързо и в по-голям международен мащаб, по един наистина безпрецедентен начин“, каза той. „Слухът може да плъзне в Италия (днес) и да се разпространи на много континенти след няколко дни – нещо, което вече сме виждали няколко пъти да се случва“, добави Филипс.

Оксфордският преподавател Фрийман каза, че е бил изненадан колко много хора възприемат неоснователни тези. „Според мен конспиративните теории могат да бъдат пагубни. Знаете ли, сега е време, когато има нужда всички да се обединим, а конспиративните вярвания обикновено разделят хората“, добави той. /БТА