Днес

Великобритания и ЕС се споразумяха за проверките на границата със Северна Ирландия

Майкъл Гоув след преговорите в Брюксел

© Associated Press

Майкъл Гоув след преговорите в Брюксел

Лондон и Брюксел обявиха днес, че са постигнали споразумение, позволяващо изтеглянето на оспорваните от ЕС клаузи в британския законопроект за вътрешния пазар, противоречащи на договора за Брекзит, предадоха „Франс прес“ и ДПА.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският министър за Брекзит Майкъл Гоув очертаха планове за това как Северна Ирландия ще продължи да търгува с Англия, Шотландия и Уелс от 1 януари, като същевременно следва някои разпоредби на ЕС. „Принципната“ договореност предстои да бъде публикувана, но ще се прилага независимо дали се постигне сделка за отношенията, след като изтече преходният период след Брекзит на 31 декември.

Въпросните клаузи включват граничните проверки на животински и растителни продукти, доставка на лекарства, както и на охладени меса и други хранителни продукти до супермаркетите. Има и „разяснения“ относно прилагането на правилата за държавните субсидии.

В светлината на взетите решения британското правителство заяви, че ще премахне три клаузи от законопроекта за вътрешния пазар – временен закон, очертаващ търговските отношения в четирите историко-географски района на Обединеното кралство – Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия. Тези клаузи противоречат на договора за Брекзит между Лондон и Брюксел.

„По-вероятно е да има Брекзит без сделка“

Лондон ще оттегли и член от друг проектозакон, който скоро ще бъде разглеждан в парламента, относно данъчните разпоредби в Северна Ирландия.

И Брюксел, и Дъблин (за който това е особено важно заради сухопътната граница с Обединеното кралство) приветстваха решението. Разговорите на Гоув и Шефчович се водиха паралелно с преговорите за споразумението за свободна търговия, а от британския партньор в диалога дойдоха признания за „конструктивния и прагматичен“ подход на ЕС. Шефчович каза, че от търговските преговори е отпаднало „едно голямо препятствие“.

Въпреки това главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние обяви, че все още смята сценария без сделка за по-вероятен от постигане на търговско споразумение, казват източници на агенция „Ройтерс“. Според дипломат и неназован служител в Брюксел той е направил коментара на срещата на министрите за европейските въпроси днес, добавяйки, че е време ЕС да обнови плановете си как ще действа, ако този сценарий се осъществи.