Днес

Вино срещу демокрация – защо расте напрежението между Австралия и Китай

Вино срещу демокрация - защо расте напрежението между Австралия и Китай

© Associated Press

Китай, който през последните години се превърна в най-големия вносител на австралийско вино, сега наложи наказателни мита, които са показателни за геополитическото напрежение.

Представете си, само за секунда, австралийския винен сектор като магазин с бутилки. В продължение на десетилетия той имаше верни чуждестранни клиенти – стари приятели от Великобритания и Съединените щати, които имат слабост към вината от тази част на Южното полукълбо.

След това, преди няколко години се появи нов купувач. Скоро след това той не само оставяше двойно повече пари от останалите клиенти, но и взимаше вината от най-висок клас, предпочитайки най-добрите реколти. Този топ потребител – Китай – купуваше близо 40% от австралийския износ през последните няколко години. През 2019 г. Китай е купил от Австралия повече бутилирано вино, отколкото от Франция. След няколко напрегнати години на маркетинг и търговски сделки тази любовна история с австралийските винари вървеше чудесно.

И изведнъж тя бе прекъсната в края на ноември. Китай наложи мита в размер на над 200% за австралийските бутилирани вина – търговски удар, свързан с влошаването на политическите отношения. Това за пореден път извади на показ икономическата зависимост на Австралия от Китай.

Вино срещу демокрация

Виното просто е поредният австралийски износен продукт, станал тази година косвена жертва на по-общата политическа битка. От май редица стоки – ечемикът, говеждото месо, медта, захарта, омарите, дървесината и въглищата – бяха спрени или санкционирани по друг начин от китайското министерство на търговията. Макар че Китай аргументира блокажите с търговски причини, като обвини Австралия в незаконни дъмпинг практики при вината, според анализатори е все по-ясно, че истинските мотиви са политически.

Това накара политици от целия свят да излязат тези дни с видеозапис, на който призовават хората да купуват австралийско вино, „за да се изправят срещу китайския тормоз“. Кампанията #SolidarityWith Australia бе инициирана от създадения неотдавна Междупарламентарен съюз за Китай – група от 200 депутати от 19 държави, известни с твърдолинейната си позиция към Пекин.

Австралийският сенатор Кимбърли Кичинг, която се появява на видеото, твърди, че Китай се е отказал от износа от Австралия заради критики за човешките права. „Това не е просто атака срещу Австралия. Това е атака срещу свободните страни навсякъде“, казва тя.

Страничен удар

За австралийските винопроизводители рязкото затваряне на техния най-голям и най-богат пазар е унищожителен удар.

Митата най-малкото ще утроят цената на австралийските вина за китайските купувачи. Една бутилка сира, която е струвала 100 долара, сега вече е поне 300 долара. „Очевидно хората не се втурват да купуват“ при такава цена, оплаква се Честър Озбърн, производител четвърто поколение в семейната винарна в Макларън Вейл, Южна Австралия. Той е производител от среден мащаб. Загубата на Китай означава спад на продажбите с 20-30%, съкращаване на персонал и понижаване на цените, тъй като продукцията, предназначена за китайските потребители, ще се върне у дома, заливайки местния пазар.

За други винопроизводители като 800-те компании, работещи почти изцяло за Китай, това означава почти сигурно затваряне. На неотдавнашна среща на представители на бранша Озбърн каза за Би Би Си, че се е говорило само за международна политика. Повечето австралийски износители, не само винопроизводителите, сега наблюдават внимателно дипломатическата игра между Канбера и Пекин. „Ясно е като бял ден, че трябва да работим именно върху това: как да поправим отношенията (ни с Китай)“, казва Озбърн. Той твърди, че лошата дипломация на Австралия е довела до тези наказания от Китай. „Думата „съжалявам“ би свършила добра работа. Не мисля, че тя ще бъде (произнесена). Но да кажеш, че съжаляваш, би било много, много полезно за смяна на посоката“, смята Озбърн.

Поводите на Китай за оплакване

Проблемите на Китай с Австралия тази година, изглежда, бяха формулирани в списък, разпространен от неговото посолство в Канбера миналия месец. В него се изброяват 14 области, в които според Китай Австралия е влошила отношенията. Сред тях са решението от 2018 г. китайската компания Huawei да бъде изключена от търга за австралийската 5G мрежа, непризнаването на претенциите на Пекин в оспорваното Южнокитайско море и предполагаемото „с нищо непредизвикано вмешателство в Хонконг, Синцзян и Тайван“.

Външнополитически експерти обаче изтъкват, че това са отдавнашни политически позиции на Австралия. И много от тях – като критиките срещу новия строг китайски закон за сигурността в Хонконг или третирането на уйгурското малцинство – просто отразяват нейните ценности като либерална демокрация. „Дълго време Австралия твърдеше, че има проблеми с човешките права в Китай, но търговията не бе засегната“, казва професор Джеймс Лорънсън от Института за австралийско-китайските отношения.

Политическото напрежение започна в края на 2016 година, но двустранната търговия продължи да нараства. „Едва тази година различията в ценностите станаха част от търговските сметки“, заявява Лорънсън.

Е-е, какво се промени тази година? С нарастването на китайската мощ в региона според Пекин Канбера застава прекалено открито срещу него, посочват анализатори. В продължение на повече от десетилетие Австралия, изглежда, заемаше стратегическа позиция по средата в Азиатско-тихоокеанския регион, извличайки полза от надпреварата между суперсилите. Тя намери сигурност в стратегическия съюз, оглавяван от САЩ, като в същото време икономическият й растеж зависеше от износа за Китай.

Тази неутрална зона обаче все повече се стеснява. Някои ходове на Австралия тази година, сред които призивът, подкрепящ позицията на САЩ, за международно разследване на пандемията от коронавируса с фокус върху Китай, разгневиха Пекин. Китай отговори остро и на австралийските разследвания за предполагаемо вмешателство на Китайската комунистическа партия, твърдейки, че те се основават на параноя и предубеденост.

Пекин многократно обвини Канбера, че е настроена враждебно и неприятелски и че неоснователно го взима на прицел със свои закони в областта на сигурността. „Китай по същество загуби вяра, че Австралия се опълчва на Съединените щати“, и вижда, че подкрепя безропотно тяхната позиция, казва Лорънсън. „Имахме натрупване на проблеми, но именно този е основният и той излезе на преден план тази година.“

Смесени послания

Ситуацията се влоши, твърдят анализатори, от слабата дипломация, която понякога може би отразява колебанието на Австралия по въпроса където се намира.

На 30 ноември премиерът Скот Морисън отправи най-острите си до момента критики по адрес на Пекин – като поиска от него извинение, след като представител на китайското правителство публикува в Туитър фалшива снимка, на която уж австралийски войник убива дете.

В същото това изявление той обаче призова Китай за рестартиране на двустранните отношения. От две години Пекин не отговаря на обажданията на австралийски министри като израз на пълния срив на дипломацията на най-високо равнище. „Въпреки този ужасно обиден пост днес аз отново призовавам Китай да възобновим този диалог“, каза Морисън миналия понеделник. Апелът му бе пренебрегнат от Пекин, който защити въпросния туит.

Винопроизводители като Озбърн се безпокоят за последиците в дългосрочен план и се надяват скоро да бъде възприета решителна, ясна линия. „Трябва да решим каква да е нашата реторика и как да продължим напред като страна. Какви битки искаме да (водим), казва той. Много хора в Китай обичат австралийско вино. Оставам оптимист, че (сегашната ситуация) няма да продължи дълго.“ /БТА