България

В Чехия пак затягат мерките срещу коронавируса само 4 дни след разхлабването

Правителството на Чехия, само 4 дни след смекчаването на ограниченията заради пандемията от коронавируса, взе решение отново да ги затегне, макар и незначително, заради прекратяването на положителната тенденция за спад на броя на заразените. Отрицателната промяна ясно се очерта през миналата седмица, съобщи здравният министър на страната Ян Блатни, цитиран от ТАСС.

Той информира журналистите на пресконференция в Прага, че правителството е решило да бъде съкратено работното време на ресторанти, барове и други подобни заведения до 20 ч местно време. От сряда се забранява продажбата на алкохол на всички пазари, както и пиенето на спиртни напитки на улицата.

Блатни каза също, че в парламента се внася предложение на правителството за продължаване на извънредното положение, действащо от 5 октомври, до 11 януари. Сегашният му срок изтича на 12 декември.

За последното денонощие в страната са регистрирани нови 1113 заразени с коронавируса. Общо в страната досега са заразени 546 833 души, а от усложнения, свързани с Ковид-19, са починали 8902-ма. В болници в момента от инфекцията се лекуват 4179 души.