Политика

"Пфайзер": Бързината при разработване на ваксината не е в ущърб на сигурността

Главният изпълнителен директор на компанията „Пфайзер“, чиято ваксина срещу ковид, разработена заедно с Бионтех, започна днес да се прилага в Обедненото кралство, увери, че сигурността на продукта по никакъв начин не е била пренебрегната в интерес на скоростното му пускане на пазара, предаде Франс прес.

Не сме ощетили сигурността, заяви Алберт Бурла по време на виртуална „кръгла маса“ в Женева, организирана от международната федерация на фармацевтичните групи, предаде БТА. 

Ваксината, базирана на нова технология, беше тествана по абсолютно същия начин, по който тестваме всяка друга ваксина, подчерта Бурла и добави, че новата ваксина всъщност е била тествана по много по-строги спецификации, „защото ни гледат под лупа“.

Бурла каза, че разбира въпросите, свързани със скоростта на разработване на ваксината.

Винаги има хора, които се съмняват във ваксините, но трябва да кажа, че въпросът е изключително политизиран, особено в САЩ, посочи Бурла.

Това обърква хората, обясни Бурла, те не знаят на кого и на какво да вярват, защото дебатът се проведе на политическо, а не на научно ниво.

Според Бурла е важно да се знае, че компаниите искат да се уверят, че ще се разпространяват само ефикасни и безопасни ваксини, както и че регулаторните органи са много внимателни.

Бурла каза, че хората, които се колебаят, трябва да помислят два пъти. Решението дали да се ваксинираш не е свързано само с твоето здраве. Свързано е и със здравето на други хора и е много вероятно това да са хора, които са ти скъпи.

Ако не се ваксинирате, се превръщате в слабо звено, което ще позволи на вируса да се разпространява, каза още Бурла.