Политика

"Юбер" продава бизнеса си за автономни коли за 4 млрд. долара„Юбер“ продава своето подразделение за автономни автомобили Uber Advanced Technologies Group (ATG) на стартъпа „Аврора“ (Aurora), обявиха компаниите в понеделник, като продажбата има за цел да помогне на компанията за споделяне на путъвания да постигне рентабилност, предаде „Ройтерс“.

Сделката, която ще е изцяло в акции, оценява ATG на 4 млрд. долара според източници. Това бележи голям спад в оценката на подразделението, което събра 1 млрд. долара от консорциум от инвеститори, включително „Тойота“ и „СофтБанк“, при оценка от 7.25 млрд. долара през миналата година.„Юбер“ също ще инвестира 400 млн. долара в подкрепяната от „Амазон“ „Аврора“ и ще притежава 26% в оценената на 10 млрд. долара компания, предава „Дневник„.

„Аврора“, която разработва самоуправляващи се камиони, автомобили и други превозни средства, ще си сътрудничи с „Юбер“ за разширяването на своята мрежа за придвижване и доставка на храни и хора. „Юбер“ също работи по изграждането на своя платформа за логистика на товари, но в момента не работи със собствени камиони.

„Юбер“ заяви, че продължава да се интересува от сектора, като планира да си сътрудничи с „Аврора“ за използването на автономни превозни средства в мрежата си.

„Малко технологии обещават да подобрят живота на хората с безопасен, достъпен и екологичен транспорт, както самоуправляващите се превозни средства“, каза Дара Хосровшахи, изпълнителен директор на „Юбер“. „Обединяването на силите с „Аврора“, които вече са на челна позиция, ще ни помогне да изпълним това обещание още по-бързо.“

Разработването на технологиите за коли без шофьори беше ключов приоритет, когато основателят и бивш главен изпълнителен директор на „Юбер“ Травис Каланик ръководеше фирмата, като това се считаше за начин за намаляване на разходите.

Но програмата се забави, след като един от автомобилите й бе замесен в смъртоносна катастрофа в Аризона, въпреки че властите обвиниха човешката грешка за произшествието и отказаха да повдигнат наказателни обвинения срещу компанията.

Компанията също така бе замесена в дълги съдебни битки по обвинения в кражба на технологии.

Хосровшахи, който замени Каланик като шеф на „Юбер“ през 2017 г., пренасочи фирмата към таксиметрови услуги и доставка на храна и настоява компанията да стане печеливша.

Очаква се сделката да бъде финализиран през първото тримесечие на 2021 г.

„Аврора“, водена от ветерани от усилията за безпилотни автомобили на „Гугъл“ и „Юбер“, казва, че преди това е получила „значителна инвестиция“ от „Амазон“, за която е известно, че проучва възможността за превозни средства без шофьор. Южнокорейският производител на автомобили „Хюндай“ също подкрепя компанията.