Любопитно

Mинерали в Мъртво море "разказват" за формирането на Земята

Н а брега на Мъртво море учените откриха за първи път циклофосфати – неорганични молекули, за които се предполага, че са изиграли важна роля при формирането на живота на Земята.

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание „Geology“.

Биолозите предполагат, че първите живи организми са се появили на Земята по време на архейската ера, започнала преди около 4,5 млрд. години и приключила преди 2,5 млрд. години. Точното време на появата им, както и конкретните механизми на техния произход все още са предмет на научни спорове.

Засега може да се каже единствено, че в първичните океани на Земята животът е съществувал поне от 3,4 млрд. години. Много геолози, обаче, смятат, че първите микроби са се появили значително по-рано.

Част от учените са склонни да приемат твърдението, че животът се е зародил не в океаните, а на сушата близо до гейзери и вулкани. В подкрепа на тази теория са откритите първи живи организми, които очевидно са били добре приспособени към високите температури. Освен това на сушата има много бор, фосфор, молибден и азот – критично важни елементи за живота, чиято концентрация в океанските води е изключително ниска.

Мъртво море
Мъртво море
Източник:
iStock

По време на геоложки проучвания на бреговете на Мъртво море руски и израелски учени откриват за първи път аналози на първичните запаси от фосфор на Земята. Става въпрос за неорганични съединения от клас циклофосфати.

При разлагането на циклофосфатите във вода се отделя голямо количество енергия, достатъчно да привлече остатъчната фосфорна киселина към органичаната молекула. Поради това те често са смятани за основен източник на пребиотичен фосфор в ранната Земя. Проблемът е, че преди на планетата не са откривани циклофосфати, пише в статията.

Първоначално учените са проявили интерес към залежите на други фосфиди – фосфорни съединения без наличието на кислород. Фосфидите се образуват в малки количества около геотермални източници и гейзери. Те също биха могли да играят важна роля в произхода на живота, служейки за изходен материал за образуването на циклофосфати.

Наличието на ограничено количество фосфидите в съвременната литосфера не означава, че те не са били често срещани на Земята по-рано, тъй като геохимичната среда преди милиарди години е била значително по-различна от днешната.

С течение на времето земната атмосфера се е насищала все повече с кислород, а окисляването в новата среда може да е довело до образуването на циклофосфати, смятат учените.

Те открили възможни следи от тези процеси по южните брегове на Мъртво море, на територията на басейна Хатурим.

Седиментните скали там са необичайно пъстри. Тези скали са оцелели при нагряване до високи температури и са особено интересни за търсенето на циклофосфати, които вероятно са възникнали върху древната Земя в резултат на метеоритни удари или след вулканична дейност.

Мъртво море
Мъртво море
Източник:
iStock

Учените открили зърна фосфиди, в чиято централна част имало „заключени“ частици циклофосфати от желязо и никел. Близостта им показва, че вторият вид съединения се е образувал в резултат на окисляването на фосфидите при високи температури. Като цяло този процес повтаря онова, което се предполага, че се е случило преди милиарди години на Земята.

Затова се смята, че горните скални слоеве около Мъртво море може да бъдат разглеждани като система, възпроизвела образуването на съдържащи фосфор вещества в ранния етап на еволюцията на Земята.

Откритите циклофосфати доближават учените до откритието как са се синтезирали сложните молекули, довели до възникването на живота на нашата планета. 

Учени направиха най-голямата 3D карта на Вселената

Луната се оказа по-млада от очакваното

Нов анализ променя изцяло представите за раждането на Земята

От къде е дошла водата на Земята?

Истината за плоската Земя