Днес

Варшава и Будапеща осветиха сгради в синьо от солидарност с ЕС

Варшава и Будапеща осветиха сгради в синьо от солидарност с ЕС

© Associated Press

Някои градове в Полша и Унгария, сред коио и двете столици, осветиха сгради и паметници в синьо в знак на солидарност с Европейския съюз, преди срещата на върха, на която лидерите на страните заплашиха да блокират бюджета на ЕС, предаде „Ройтерс“.

Кметовете на Варшава и Будапеща отдавна призовават ЕС да заобиколи националните правителства, които нарушават демократичните стандарти и да се справят директно с общините, когато предоставят финансиране.

Полша и Унгария седмици наред блокираха бюджета на ЕС заради клаузата, свързваща освобождаването на средства с върховенството на закона, и едва днес дадоха сигнал за компромис.

И двамата кметове критикуваха националните си правителства за блокирането на преговорите за бюджета, а политическата опозиция критикува лидерите, че водят ненужни битки с Европейския съюз. „Правилата (и) върховенството на закона трябва да се спазват във всяка държава от Европейския съюз,“ заяви днес кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който е част от основната полска опозиционна сила „Гражданска платформа“. „Ето защо, като символичен жест, ще сложим знамена на ЕС и Полша в много градове, градчета и полски села, за да демонстрираме привързаността си към Европейския съюз.“

В Будапеща Статуята на свободата беше осветена в синьо, докато във Варшава известната статуя на русалка край река Висла бе покрита със знаме на ЕС. Тшасковски насърчи поляците да закачат знамената на ЕС на прозорците си в знак на солидарност.

Полша се поляризира все повече, откакто националистическата партия „Право и справедливост“ (ПиС) дойде на власт през 2015 г., призовавайки за възраждане на патриотичните и римокатолическите ценности в обществения живот и отхвърлянето на западния либерализъм.