Любопитно

Защо коронавирусът удря много по-тежко мъжете

М ъжете, заразени с COVID-19, е три пъти по-вероятно да се нуждаят от интензивни грижи, отколкото жените и са изложени на значително по-висок риск от смърт.

Изследователите са анализирали над три милиона потвърдени случая на коронавирус от 46 държави и 44 щата в САЩ между 1 януари и 1 юни 2020 г. Те открили, че рискът от инфекция със Sars-Cov-2 е еднакъв за жените и мъжете, тъй като „точно половината“ от потвърдените случаи са пациенти от мъжки пол. Но при мъжете делът на тежките случаи е почти три пъти по-голям.

Пандемията разкри „пукнатините и слабите места” в обществата по света

„Тези данни могат да помогнат на лекарите да разберат, че полът е рисков фактор за тежко заболяване при лечение на пациенти”, посочва съавторът на изследването Кейт Уеб от университета в Кейптаун пред AФП. „Полът е недостатъчно докладвана променлива в много проучвания и това напомня, че е важен фактор, който трябва да се вземе предвид при изследванията”.

„За половите различия както във вродената, така и в адаптивната имунна система е съобщавано и по-рано и те може би обясняват женското предимство при COVID-19“, казват авторите.

Белгия се опасява от трета епидемична вълна

Жените естествено произвеждат повече протеини, които ограничават анормалния имунен отговор, известен като цитокинова буря, за който се смята, че играе роля в провокирането на тежки форми на COVID-19.

Женският естрадиолов хормон може също да помогне на жените да отблъснат тежките форми на вируса, тъй като засилва реакцията на Т-клетките, които убиват заразените с вируси клетки, и увеличава производството на антитела.

„За разлика от него, мъжкият полов хормон тестостерон потиска имунната система“, отбелязват авторите.

Въз основа на пола разликите в съпътстващите заболявания, свързани с тежък коронавирус, могат да изложат мъжете на по-голям риск.

Всичко това вероятно има отношение и към ваксинирането. Уеб отбелязва, че предишни ваксини срещу други инфекции показват разлики в реакцията при жените и мъжете.

„Все още предстои да се определи дали същото ще важи и за ваксините за Sars-CoV-2”, смята Уеб.