България

Зелена карта при влизане във Великобритания и Северна Ирландия от 2021 г.

Шофьорите трябва да носят сертификат “Зелена карта“ при влизане във Великобритания и Северна Ирландия от следващата година, съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН).

Припомняме, че на 1 февруари Обединеното кралство и Северна Ирландия напускат Европейския съюз (ЕС) чрез Споразумение за оттегляне. Това ще предизвика промени във връзка със ситемата “Зелена карта“.

От началото на 2021 г. сертификатът на всички автомобили с регистрационни номера от държава – членка на ЕС и Европейското икономическо пространство продължава да е валиден и за Великобритания, тъй като тя остава член на системата.

Задължително е обаче водачите от България да разполагат и със сертификат “Зелена карта“, а не само със стикера при влизане в страната. Сертификатът се издава заедно с полицата по задължителната застраховка “Гражданска отговорност“, без допълнителни такси за ползвателите на застрахователната услуга.

Образец на новия вариант ще бъда въведен на 1 януари 2021 г. , тези по действащия в момента такъв обаче ще продължат да бъдат валидни, допълват от КФН.