Политика

Историята обича смелите





Ако за задаващата се водна криза в Източна България се тръгне към смели решения от типа инсталация за обезсоляване на морска вода – който направи това, ще остане в историята. Днес, само няколко месеца след кризата в Перник, вече е забравено какви чудеса от храброст бяха направени и как бе прехвърлена вода чак от Родопите. Въпросът със сушата в Източна България не е толкова прост – прехвърлянето на вода там не е лесно упражнение, а очевидно там засушаването е трайно явление, което иска устойчиво решение. Може би днес идеята за морска вода изглежда ексцентрична, но който го направи, ще остане в историята и ще се помни с добро. А всъщност поскъпването на водата е добро нещо. Защото това, че е евтина, кара хората да не я ценят и да я пилеят.

Част от проблемите ни идват от това, че десетилетия на водата се гледаше като на нещо, което ни се полага по право и тя просто си тече. Вижда се вече, че това не е така.

Климатичните прогнози са за трайно опустиняване на Източна България, където освен курортите са съсредоточени и главните земеделски производства, които съвсем скоро няма да са възможни без напояване. Дори и толкова заклеймяваното зърнарство, което всъщност ни храни.