Днес

Коронавирусът в България: трябва да се достигнат 70-75% ваксинирани

Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е да достигнем 70-75% ваксинирани, за да прекъснем разпространението на вируса, а не само а защитим отделните индивиди. Дай, Боже, това да стане, но никак няма да е лесно. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В момента се изготвят списъци с медицинските специалист, които имат желание да бъдат ваксинирани. „Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък – 20-30% желаят да се ваксинират, на други – почти 100%“, каза Кунчев. Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. Изследванията сред над 40 хил. души обаче дават надеждна информация, допълни Кунчев.

Държавите, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап, посочи той.

При следващите фази на ваксинация личните лекари ще трябва да дават информация за ваксината, а пациентите от листите им да заявяват желание дали искат да им се постави. Васинирането ще става в личните кабинети на общопрактикуващите лекари, а се предвижда и създаване на мобилни екипи, които да ваксинират трудноподвижните пациенти и тези в отдалечените населени места, където няма лекари. Това е се случи на по-късен етап, вероятно през втората половина на следващата година, посочи Кунчев.

Според него нисък процент ще са хората, за които ще е противопоказна ваксината. „Докато не излязат официалните кратки характеристики на ваксините, няма как да се кажат противопоказанията, но такива ще има във сички случаи“, обясни държавният здравен инспектор.

Очакват се 125 хил. дози от ваксината при първата доставка, ще има и други доставки – 200-350 хил. дози. През това време вероятно ще получат разрешение за употреба и другите ваксини, каза Кунчев.

По думите му би трябвало да се издава документ, че даден човек е ваксиниран, Европейската комисия работи за създаването на единен европейски документ, каза главният държавен здравен инспектор.

Той препоръча събиране до 10-15 души по празниците. „Но ако се събираме в огромни компании, резултатът ще го видим на 7-8 януари“, заяви той.