Политика

Къде не трябва да ходим, за да не се заразим с COVID-19Най-сигурният начин да се заразим с COVID-19 е при посещение в ресторант, сочат данни на проучване на американски епидемиолози. 

Вестник „Ню Йорк Таймс“ публикува резултатите от проведено проучване на 700 американски епидемиолози, които обявиха най-опасните дейности, които може да доведат до заразязване с новия коронавирус.Първият най-сигурен начин да се заразим с COVID-19 е при посещение в ресторант. Според 75% от епидемиолозите при храненето в ресторант има най-висок риск от инфектиране.

Ако все пак сме решени да посетим ресторант, учените препоръчват да използваме външните тераси, ако заведението разполага с такива. В закритите помещения на ресторанта епидемиолозите съветват да спазваме дистанция и да седим с маска, освен в случаите когато пием или ядем.

Много хора се заразяват с COVID-19 на сватби или погребения. Епидемиолозите съветват, ако ходим на някое от двете мероприятия, да спазваме социална дистанция и задължително да не тръгваме без маска.

Спортните и културни мероприятия са класирани на трето място по риск от зараза с COCID-19 сред 35% от епидемиолозите. Епидемиолозите са на мнение, че тук рискът от заразяване е на средно ниво, но в никакъв случай не е за пренебрегване.

Най-малко вероятно да се заразим с коронавирус е, ако бягаме в парка, при разходките, срещи с ограничен брой приятели навън и при пазаруване в супермаркети и аптеки.