Любопитно

На училище с училищен автобус и в София

О т Столичната община обмислят идеята да пуснат ученически линии, които да карат децата до училище. Възможността се очаква да стане факт, макар и пилотно, от 2021 г.

По този начин искат да се намали трафикът към учебните заведения,

както и да премахнат струпването на лични автомобили пред сградите на школата. Това каза зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов в отговор на въпрос на агенция БГНЕС.

Според него този трафик създава затруднения в града. Чобанов сподели, че сега не е най-подходящият момент да се дава тази възможност, но от друга страна е шанс да се тества нещо ново.

„Допитвания са направени до родителите в няколко училища.

Ще бъдат пуснати пилотно такива линии.

Целта е от различни части на София да осигуряват, разбира се безплатн за учениците, които ще пътуват до своите големи средищни училища. Ако проработи добре този модел ще продължи да се развива, ще добавим училища и линии”, обясни той и добави, че това е допълващ механизъм, за да убедят хората повече да използват повече градския транспорт.

София избра да се дадат 1.5 млн. лв. за реновиране на училищни тоалетни

Проектът за ремонтиране на училищни тоалетни в общинските училища в София е победителят в програмата „София избира” на Столична община. Това обяви зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

Проектът „София избира Децата” – проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни е събрал 5640 гласа. Той ще бъде единствено от общо 38 допуснати предложения, който ще се реализира, защото предвиденият бюджет е 1.5 млн. лв, колкото общината задели за изпълнението на „София избира”.

Керезов посочи, че в гласуването са участвали общо 23 452 проекта, като 6 проекта са получили над 1000 гласа. Сред тях са проект, касаещ промяната на движение на „Патриарх Евтимий”, скейтпарк в Северния парк, изгледна площадка на Копитото, проект за реновиране на сграда на читалище и проект за поставяне на автомати за връщане на пластмаса, които да пускат билет за градския транспорт.

На въпрос какво е установила проверката на общината по изнесената информация от гражданската организация „Спаси София” за

манипулиран вот,

зам.-кметът обясни, че той самият е обявил, че е имало опити за пробив и увери, че са били осуетени.

„За да има пробив в системата трябва да бъдат пробити всички сървъри, което означава и мобилните оператори, и доставчика в Швейцария. Сами разбирате, че това е доста сложна задача. Едва ли има организация в страната, която да има по-добра киберсигурност от телекомите”, обясни Керезов и добави, че има 3771 опита за невалидно гласуване, като от тях 1487 са опитите за измама, 2225 са невалидни поради техническа причина – грешно въведен телефонен номер и 59 невалидни.

Зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов изрази задоволство от програмата и коментира, че тя трябва да продължи и в бъдеще време. Той посочи, че над 40% от училищните тоалетни, без новото строителство, са подновени, но все още има и такива, в които има т.нар. „клекала”.

„Разширяваме 64-то училище във „Витоша”, изграждаме физкултурни салони в 64-то и 30-то училище, възстановяваме един плувен басейн, изграждаме столова, 12 училища с основен ремонт, което означава, че всички тоалетни ще бъдат изцяло обновени в тези училища. Разширяваме Френската гимназия. Изграждаме триетажен корпус към 28-мо училище, предстои да пуснем 100-но училище, което е последното без физкултурен салон“, заяви Чобанов добави, че над 1 млн. лева се дават за текущи ремонти и над 800 000 лв. за дейности, подобни на проекта – победител. По думите на Чобанов, този проект ще позволи много голям брой училищни тоалетни да бъдат реновирани.

Близо 65 млн. отпусна МС за образование и наука

Коледната ваканция за учениците ще е по-дълга. Кога завършва учебната година

Деница Сачева: Нова помощ за родителите

Родители стават учители в помощ на системата