Политика

Олиото вече над 3 лв./л, може да поскъпне ощеСамо 1,6 млн. тона е реколтата от слънчоглед, цената му е с ръст от 46%

Средната цена на олиото мина 3 лв./л заради по-малко и по-скъп слънчоглед от новата реколта. Земеделското министерство обяви в сряда, че прибраната продукция е 1,643 млн. тона, което е около 4% по-малко от миналата година заради сушата. При средния добив намалението е значително по-голямо – 203 кг/дка при 230 кг преди година.Количеството е достатъчно за българския пазар, годишното потребление на олио у нас е 80-120 хил. тона, заяви шефът на УС на сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев. Според него обаче е невъзможно да се прави точна прогноза за цените на олиото, защото те били функция на международните цени. 75% от световното производство на слънчоглед е около Черно море – Украйна, Русия, България, Румъния, Молдова и Турция

Българските преработватели работим основно за износ, имаме договори за цяла Европа, както и за трети страни, коментира Янев. Затова и вече имало български фирми, които внасят слънчоглед от Сърбия, Русия и Молдова, който после изнасят като преработена продукция с добавена стойност.

Украйна и Русия, които са основните производители на слънчоглед, също са пострадали от сушата, но там намалението не е толкова голямо, показват данните на браншовата организация. Като цяло обаче световните цени на суровината за олио са нараснали значително. Затова и у нас пазарната цена на слънчогледа вече е 850-860 лв./т, което е ръст от около 46% на годишна база.

Няма как и олиото да не поскъпва при тези нива, защото е в пряка зависимост от цената на суровината, другите разходи са сравнително постоянни, коментира Яни Янев.

Според данните от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата средната цена на едро вече е стигнала 3 лв./л в Бургас, а за страната е около 2,60 лв./л. По информация на Системата за агропазарна информация, пък по магазините олиото вече е твърдо над 3 лв./л и средно 3,20 лв. в Благоевград, Бургас, Варна, Кърджали, Хасково, Ямбол.