Любопитно

Пет любопитни факта за 5G мрежите

Б лагодарение на научнофантастичните филми хората са свикнали да виждат какви ли не авангардни технологии. Например реалистични виртуални светове, високоскоростна връзка за управление на най-различни машини от разстояние или дори извършване на хирургически интервенции, въпреки че лекарят е на хиляди километри от пациента.

В основата на всичко това винаги е Интернет и високоскоростната и сигурна връзка към него. Мобилните мрежи от пето поколение (5G) ще имат една от главните роли в реализирането на гореизброените технологии.

  • 5G в България

И трите национални оператора в страната вече тестват 5G Мрежи. Наскоро А1 пусна своята 5G мрежа и за клиентите си със съвместими устройства. Те ще могат да я тестват свободно през следващите няколко седмици. Мрежата на А1 използва 5G базови станции и първоначално осигурява покритие в София и Бургас. Компанията казва, че през 2021 г. 5G мрежата ѝ ще покрие всички населени места в България с над 10 000 жители.

Ето и няколко любопитни факта за 5G мрежите, които подсказват за техните възможности и какво можем да очакваме в идните години:

  • Висока скорост

5G ще осигурява много по-висока скорост от 4G LTE мрежите. В зависимост от условията и оборудването, скоростта може да е няколко пъти по-висока. 5G мрежата на А1 например използва честоти в спектъра от 3.6GHz, които позволяват достигане на скорости над 1Gbps с много ниско времезакъснение (латентност). Това е особено важно, защото ще е от значение при комуникацията и управлението на устройства от разстояние в реално време.

  • Високо натоварване

Макар милиарди хора по целия свят вече да разчитат на интернет, всъщност човекът не е най-големият потребител на Мрежата. Това са милиарди други устройства, компютри, машини и все повече и разнообразни сензори. Мрежите от по-стари поколения не могат да издържат на подобно натоварване и толкова голям брой едновременни връзки.

За да могат футуристичните технологии да се реализират, те ще се нуждаят от още по-голям мрежов капацитет. 5G мрежите са специално оптимизирани именно за това и поддържат до 1 млн. устройства на квадратен километър. В комбинация с останалите начини за връзка с интернет, това трябва да осигури достатъчно капацитет и за най-сложните системи и мрежи от сензори.

  • По-умни мрежи

Мрежите не са подложени на постоянно и еднакво натоварване. То има пикове и спадове, които понякога може да са предвидими – например предстоящи празници, но може и да се случи напълно неочаквано заради природно бедствие или голямо събитие в малък район. 5G мрежите могат по-лесно да се адаптират към такива ситуации и да оптимизират трафика подобаващо.

Освен това 5G мрежите консумират и по-малко енергия. Скорошно проучване на Nokia изчислява, че новото поколение мрежи е с до 90% по-енергоефективно спрямо 4G мрежите. Това ще е от особено значение и за околната среда, особено с очакваният сериозен ръст на мобилния трафик покрай масовото навлизане на 5G.

  • Умни градове

Комбинацията от голям капацитет и висока скорост, ще позволи на градовете да „поумнеят“ по-бързо. Вече има и доста проекти, които включват сензори по кръстовищата с възможност не само за анализ на трафика, но и автоматичното му пренасочване по други маршрути в случай на задръстване или инцидент. Ще се улесни и създаването на предупредителни системи за пожари, защита на населението и др.

  • Полезен за икономиката

Мобилните мрежи от пето поколение ще са в основата и на очакван сериозен икономически подем. Според прогнози на Qualcomm, 5G ще допринесе за създаването на 22,3 млн. нови работни места и ще добави над 13 трилиона долара към световната икономика до 2035 г. Това ще стане чрез навлизането на нови технологии в множество индустрии и създаването и използването на повече продукти и услуги.