Политика

При 1/3 от заразените с коронавирус симптомите траят поне 6 седмициСимптомите при заболяване с COVID-19, като бърза умора, загуба на обоняние и вкус, кашлица и главобол, могат да траят не по-малко от 6 седмици при 33 процента от пациентите, предаде ТАСС.

Агенцията цитира проучване на Женевския университет, проведено съвместно с Университетската болница в Женева, предава БТА.От месец март учените извършват наблюдения върху 669 пациенти , провеждащи лечение в домашни условия. Средната им възраст е била 43 години, като при 43 процента от тях не са били забелязани допълнителни признаци, способни да предизвикат усложнения. Но шест седмици след поставянето на диагнозата, при 33 процента от изследваните били открити един или няколко симптома, свързани с COVID-19. Най-честите оплаквания се оказали чувството за умора, наблюдавана при 14 процента от случаите, загубата на обоняние и вкус /12 процента/, затруднено дишане /9 процента/.При шест процента от пациентите не била преминала кашлицата, а 3 процента страдали от главобол.

По думите на учените хората били силно обезпокоени и търсели информация още колко време тези симптоми ще се запазят при тях. Швейцарските специалисти са на мнение, че трябва да се проведе широка информационна кампания за дългосрочните последствия от COVID-19.