Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

СЗО: Имунизацията не е задължителна (Обзор)

СЗО обяви, че не предвижда задължително ваксиниране срещу COVID-19. Информираният избор е по-доброто решение от принудителната масова ваксинация по света, посочи Майкъл Райън, директор по въпросите на спешните санитарни ситуации. В момента достъпността на ваксината е по-същественият проблем. В някои държави е възможно от определени групи като например здравните работници да се изисква да бъдат имунизирани.

Ваксината на китайската компания “Синовак” е показала 97% ефективност при клинични тестове в Индонезия, бе съобщено във вторник. По-рано тестове в Бразилия показаха, че тя предпазва 95%. Окончателните резултати ще бъдат обобщени през януари.

Според в. “Вашингтон пост” фармацевтичната компания „Пфайзер“ е предупредила американската администрация, че до средата на следващата година няма да може да увеличи съществено доставките за вътрешния пазар заради големите предварителни поръчки от чужбина. Президентът Доналд Тръмп ще подпише указ, който забранява износ на ваксини, докато не бъдат задоволени нуждите на американците.

Междувременно в САЩ са започнали клинични изпитания и на универсална ваксина срещу грип, която е създала в организма на 50 доброволци имунитет срещу многобройни щамове на грипния вирус.