Днес

София посочи историческата комисия, Коридор №8 и пречки за бизнеса като проблеми със Скопие

София посочи историческата комисия, Коридор №8 и пречки за бизнеса като проблеми със Скопие

© Вл.Бучковски, Личен архив

България обвини Северна Македония, че политизира работата на смесената историческа и образователна комисия, създава пречки пред българския бизнес, оказва неофициален натиск за признаване на македонско малцинство и не работи достатъчно за изграждане на Коридор №8.

Това бе част от думите на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция след срещата си със специалния пратеник на Северна Македония по въпросите за България Владо Бучковски. Тези обвинения са отправяни и преди, но с по-малко внимание към икономическото сътрудничество и рядко – с уточнението, че подкрепата за признаване на македонско малцинство е неофициална.

На събитието, от което Бучковски си тръгна преди Захариева, без възможност да му бъдат задавани въпроси, гостът нарече разговорите „конструктивни“ и акцентира върху възможността за решаване на конфликта с инструменти като „пътна карта“ към договора, която да гарантира изпълнението му.

Бучковски е на посещение в България днес и утре, седмица след като стана специален пратеник на Северна Македония за България с мандат една година. Той заяви вчера, че идва като приятел на България в опит да намери компромис между двете държави дни след като България фактически блокира отново началото на преговорите на югозападната си съседка с Европейския съюз. Заради неодобрението на предложената преговорна рамка темата отпадна от дневния ред на Съвета по общи въпроси, който се състоя вчера. Захариева отрече да става въпрос за „вето“, тъй като точката изобщо не е била обсъждана.

Повече за исканията, отправени преди предходното, формално вето на Съвета по общи въпроси на 17 ноември четете тук.

За последните 24 часа София и Скопие размениха остри нападки – македонското правителство нарече решението на България „безотговорна геостратегическа грешка“ и чу от българското външно министерство тази сутрин обвинения в „манипулация“, тъй като към Северна Македония по думите му нямало отправени искания за идентичността.

Между София и Скопие остава нерешен принципният въпрос дали България очаква от Северна Македония „смяна на идентичността“ с желанието да не се използва терминът „македонски език“ в преговорната рамка и да се признае българският корен на езика и нацията. За българската страна това е фалшива новина, но за македонската подобна ревизия на историята, както и отказът от понятието „македонски език“ са отстъпки, нанасящи удар по същността на македонците.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.