Любопитно

Учени разкриха как влияе ковид-19 на очите

Б ритански учени откриха връзка между възпалението на очите и коронавирусната инфекция. Те смятат, че болките в очите трябва да бъдат признати за един от значимите ранни симптоми на ковид-19. Това е първото специализирано изследване, посветено на проявата на очни проблеми при заболяването, а резултатите са публикувани в „Британското медицинско списание”.

Учени от университета „Раскин” са направили проучване сред пациенти с потвърдена диагноза ковид-19 и съставили списък с ранните симптоми на заболяването. В проучването са участвали 83 човека.

Сред най-честите симптоми са умора – 90%, треска – 76%, загуба на обоняние и вкус – 70% и суха кашлица – 66%.

Могат ли ваксинираните да продължават да заразяват

В същото време 81% от пациентите са имали проблеми с очите в ранния стадий на ковид-19. От тях 18% са се оплакали от свръхчувствителност към светлината, 17% от сърбеж, а 16% от болки в очите. Симптомите са продължавали до две седмици. Никой от анкетираните не е споменал за появата на очен секрет, което е характерно при бактериалните инфекции.

Авторите на проучването отбелязват, че очевидно много от заразените не обръщат внимание на очните симптоми, като ги смятат за нехарактерни при ковид-19.

Когато пациентите стигнат до болницата, на проблемите с очите не обръщат внимание и медиците заради наличието на други, по-тежки симптоми.

Според учените, трябва да се прави ясно разграничение между конюнктивита и симптомите на коронавирусна инфекция, а болките в очите да бъдат признати за значим симптом на ранно проявление на ковид-19.

Можем ли да се заразим, ако сме с маска

Авторите на проучването подчертават, че изучаването на тези симптоми е важно, тъй като показва още един възможен път, по който вирусът SARS-CoV-2 прониква в организма и ще позволи да се проследи по-добре пътят на неговото разпространение.