Любопитно

Бавария забрани алкохола, като част от по-строги мерки срещу коронавируса

Г ерманската провинция Бавария затегна мерките срещу разпространението на коронавируса, като от сряда ограничи възможността на хората да напускат домовете си и официално обяви „бедствена ситуация“. Забранява се и консумацията на алкохол на обществени места.

Досегашните мерки не са довели до намаляване в достатъчна степен на инфекциите в региона, заяви правителството на Бавария.

Според новите правила хората ще могат да напускат домовете си, само ако имат основателна причина. Списъкът с изключения е от 14 точки. Освен да ходят на работа, на лекар или да пазаруват хранителни стоки, на баварците ще бъде позволено да виждат хора в друго домакинство, да се грижат за нуждаещи се хора и домашни любимци, както и да излизат за коледни покупки.. Те ще могат също да присъстват на религиозни служби.

В райони, където има повече от 200 заразени на 100 000 жители в рамките на седем дни, ще има вечерен полицейски час от 21:00. до 5 сутринта с по-малко изключения.

В сряда германският канцлер Ангела Меркел призова за нови рестрикции, до средата на януари, в цялата страна, тъй като наложените до момента мерки се оказват недостатъчни за овладяване на нарастващия брой случаи но коронавирус.

Броят на контактите между хората е твърде висок, ограничаването им е недостатъчно, заяви канцлерката пред депутатите в парламента. Тя изрази съгласие с препоръките за затваряне на магазините в страната след Коледа до 10 януари и се противопостави на отварянето на хотелите.

Днес Германия съобщи за най-големия брой на нови случаи на коронавирус за денонощие, докато общият брой на смъртните случаи свързани с КОВИД-19, надхвърли 20 000. Националният център за контрол на заболяванията, институтът „Роберт Кох“, съобщи, че 23 679 нови случая са потвърдени през изминалите 24 часа – малко над предишния рекорден брой от 20 ноември – 23 648.

Частичният локдаун, който започна на 2 декември, успя да предотврати ускоряването на инфекциите, но броят на новите случаи на дневна база остана приблизително на същото равнище през последните седмици, вместо да спадне. Смъртните случаи, които бяха относително малко в Германия в сравнение с няколко други европейски страни, се увеличиха забележимо, отбелязва АП. Днес бе съобщено за още 440 починали през изминалото денонощие, след рекордния дневен ръст от 590 вчера. 

При ковид-19 – никакъв алкохол, ето защо

Защо забраниха алкохола по време на пандемия