Политика

Бавното правосъдие не е правосъдие

Научаваме се, че биячите на нашия колега и приятел Слави Ангелов ще прекарат Коледа у дома, защото изтича 6-месечният срок, по който могат да бъдат задържани в досъдебната фаза.

Тук е редно да кажем отново, че бавното правосъдие не е правосъдие и щом има обосновани предположения за тяхната вина, е редно да започне незабавно съдебно следствие, защото в противен случай се обезсмислят усилията на много хора – следователи, полицаи и прокурори, които направиха нужното, за да бъдат заловени за месец биячите, а после 6 месеца делото не влиза в съда. Задържането под стража не е наказание и затова правосъдието трябва да върви бързо. Защото тези хора може да са виновни, а може и да не са. И при двата варианта нещо не е наред – или трябва да получават присъди бързо, или да бъдат освобождавани.

А сега какво се получава – стоят 6 месеца в ареста, нямат присъда и излизат. Ако наистина са виновни, което изглежда така, те могат да продължат да се занимават с поръчкови побои, щом са на свобода. Ако не са изкарали 6 месеца зад решетките без основателна причина. Всяко забавяне в наказателните дела всъщност торпилира правосъдието – присъдите трябва да са бързи, както следствените действия също трябва да са бързи. Тогава обществото живее с чувство за справедливост.