България

Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спокойно! Ваксината няма да ви превърне в ГМО

„Това е РНК ваксина. Тя, противно на мнението, което се шири в социалните мрежи, не е нова като метод. До момента има 8 подобни ваксини.“ Това заяви в ефира на Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн.

„Смисълът на тази ваксина, е че тя се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан.“ По този начин специалистът разсея слуховете, че тази ваксина може да ни превърне в ходещи ГМО-та.

„Всяка една ваксина се допуска след изключително подробно тестване. Изследвани са абсолютно всички възможни странични ефекти“, обясни той, като даде за пример какви странични ефекти има новата ваксина на „Пфайзер“. По думите му в случая става дума за вдигане на лека температура, втрисане и зачервяване на мястото. Специалистът обаче подчерта, че тестовете не откриват големи проблеми.

„Ефективността на настоящата ваксина е много висока. Дори да не бъдете 100% защитен, то заболяването ще протече по-леко при ваксинираните. Д-р Илиев разби обаче мита, че самата инфекция от COVID води до траен имунитет, тъй като случаите на повторно заразени стават все повече и повече.