Днес

Ливанският премиер и трима министри са обвинени за опустошителния взрив в Бейрут

Ливанският премиер и трима министри са обвинени за опустошителния взрив в Бейрут

© Associated Press

Ливански съдия обвини настоящия ливански премиер Хасан Диаб и трима бивши министри в престъпна небрежност във връзка с експлозията на пристанището в Бейрут през август, при която загинаха 200 души и беше разрушена значителна част от столицата, предаде „Ройтерс“.

Другите обвинени са бившият финансов министър Али Хасан Халил и бившите министри на благоустройството Гази Зайтер и Юсе Фенианос, съобщава националната новинарска агенция.

Зайтер заяви, че ще направи изявление, след като бъде обвиненията му бъдат представени официално. Той оглави министерството на благоустройството и транспорта през 2014 г., малко след пристигането в Бейрут на натоварения с химикали кораб, взривил се на пристанището.

Фотогалерия: Взривът в Бейрут – изпепелено пристанище, стотици сгради без прозорци >

Според ливанските власти химикалите са били съхранявани неправилно в продължение на години на кораба в пристанището, което се намира в центъра на ливанската столица.

Засега няма коментари от Фенианос и Халил. След представянето на обвиненията премиерът Хасан Диаб заяви, че съвестта му е чиста във връзка с експлозията и изрази увереност, че не носи отговорност. Той добави, че винаги е запазвал прозрачност по темата с експлозията и е изненадан от обвинението. /БТА