Политика

Потвърдиха общо 20 години и 3 месеца строг затвор за Червеите от ПавликениАпелативният съд във Велико Търново потвърди присъдата от общо 20 г. и 3 месеца строг затвор за близнаците от Павликени Илия и Станчо Славчеви, известни като Червеите, които преди близо 5 г. се промъкнаха да крадат в офис на криминално проявени във Велико Търново и откриха стрелба по заварилите ги на мястото хора от ъндърграунда.

Окръжен съд – Велико Търново ги призна за виновни в това, че на 18.01.2016 г., в гр. Велико Търново, в съучастие, а  Станчо и в условията на опасен рецидив, разбили вратата и направили опит да отнемат сумата от 250 лева от владението на Карамфил Бижев, с намерението противозаконно да я присвоят.Със същата присъда подсъдимият Илия е бил признат за виновен и в това, че направил умишлено опит да умъртви повече от едно лице – Карамфил от Велико Търново, Айдън Хюсеинов от София и Альоша Атев от  Велико Търново. Илия е осъден и за незаконно държане на оръжие. Окръжният съд му определи едно общо наказание -11 години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален строг режим.

Брат му Станчо получи 9 години и 3 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален строг режим.

Подсъдимият Илия Славчев е осъден да заплати сумата от 20 000 лева на гражданския ищец Карамфил Бижев, който едва оцеля след стрелбата, и сумата от 2000 лева на гражданския ищец Альоша С. А. като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат от престъплението.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е било образувано по въззивен протест на Окръжна прокуратура – Велико Търново и жалби от подсъдимите и потърпевшите.

След извършване на цялостна служебна проверка на присъдата съставът на ВТАС установява, че първоинстанционният съд е извършил цялостен анализ на доказателствата по делото, като обективно, всестранно и пълно е изяснил фактическата обстановка, направил е обосновани и законосъобразни правни изводи относно квалификацията на деянията, правилно и законосъобразно е приложил и материалния закон, а също така и след правилна оценка на баланса на наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства е отмерил и размера на наказанията за всеки от двамата подсъдими, уточниха от пресцентъра на съда. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.