Днес

Русия съзря "великоалбанска" активност в Тирана, Скопие и Прищина

Русия съзря "великоалбанска" активност в Тирана, Скопие и Прищина

© Associated Press

Москва отправи предупреждение към Тирана, Скопие и Прищина с отчетлив „великоалбански“ характер в трите столици. Предупреждението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова дойде на 8 декември – 11 дни след събитие, което според нея обозначава стъпки в тази насока.

„Привлича вниманието повишената активност в Тирана, Скопие и Прищина с отчетлива „великоалбанска“ натовареност“, цитира министерството Захарова в „Туитър“. „Става въпрос за опити постепенно да се сформира „общоалбанско пространство“ извън правовите реалности.“

В последвало изображение със снимка и цитат на Захарова, прикачено към публикацията, се вижда обяснението. То е подписването на 27 ноември в Тирана на меморандум за създаване на конгрес на общините, населени с албанци, „който между другото ще обхване и Косово“.

Тъкмо това се нарича от Захарова „опит за общоалбанско пространство извън правовите реалности“, „като се игнорират суверенитетът и границите на международно признати държави“.

Русия споменава Косово, защото не признава независимостта му го смята за част от Сърбия и остава съюзник на Белград по този въпрос.

В съвременната практика има много случаи на сътрудничества между общини в съседни държави. Захарова изрично споменава Албания, Косово и Северна Македония, доколкото първите две са населени основно с етнически албанци, а неизвестен, но значителен процент (поне 25% според последното преброяване, което обаче е от 2001 г.) от населението на югозападната съседка на България е албанско.

Руският коментар е направен в момент, когато надеждата за решаване на останалите конфликти на Балканите е слаба и има застой по косовския въпрос, но и когато страховете за „Велика Албания“ формално не са на дневен ред.

От друга страна в Северна Македония, покрай напрежението с България, в социалните мрежи отново се появиха коментари с омраза, насочени срещу албанците и външния министър Буяр Османи и (първият етнически албанец на този пост) и фалшиви новини за подялба на страната, която се готви в София.