Любопитно

САЩ заведоха антимонополни дела срещу Facebook

А мериканската Федерална комисия по търговия (FTC) и коалиция от главните прокурори на 48 щата заведоха две отделни антимонополни дела срещу Facebook, съобщава CNBC. Делата искат преразглеждане на сделките на Facebook за придобиване на Instagram и WhatsApp и обвиняват компанията в поведение, което пречи на конкуренцията.

Facebook ще трие невярна информация за ваксините

Исковете обръщат внимание предимно от историята на Facebook и опитите на компанията да придобива по-малки фирми. Твърди се, че Facebook традиционно изкупува по-малките компании, за които смята, че могат да се превърнат в нейн голям конкурент. В делата се споменават и опитите на Facebook преди години да купи Twitter и Snap.

В своето дело FTC например казва, че това е „системна стратегия“ на Facebook и така компанията е изградила монопол на пазара на персонални социални мрежи в САЩ. Регулаторът иска да бъдат направени промени в структурата на Facebook, които може да доведат до отделянето на WhatsApp и Instagram, както и забрана на компанията да налага ограничаващи конкуренцията условия на по-малки софтуерни разработчици.

В делото на прокурорите пък се казва, че макар възгледите им да са сходни с тези на FTC, те имат известни стилистични разминавания и искат да е ясно, че налагат закона независимо. Обвиненията са сходни – че Facebook изкупува компании, които смята за конкуренти, като стратегията пречи и на потребителите и рекламодателите. Според прокурорите Facebook е оставила Instagram и WhatsApp като брандове, за да не се появи друг конкурент, който да запълни празнината.

Те обвиняват компанията и в монополни практики, които са „охладили иновациите, отклонили са инвестиции и пречат на конкуренцията на пазарите, където работят и продължава да го прави“. Обръща се внимание и на данните, които Facebook събира и използва, за да задържа потребителите. Компанията е обвинена и в поведението си с рекламите и др.

Ботовете в Интернет имитират хора все по-успешно

Прокурорите искат от съда да наложи промени в работата на Facebook. Една от тях ще е компанията да изисква предварително разрешение за придобиването на всяка компания, която струва повече от 10 млн. долара. Въвеждането и на ограничения в работата на Facebook и правила, които също може да доведат то отделянето на WhatsApp и Instagram в самостоятелни компании.

Отговорът на Facebook

Facebook публикува дълъг отговор в своя сайт. В него компанията заявява, че делата са „исторически ревизионизъм“ и „атака“ срещу придобиването на Instagram и WhatsApp. Facebook отбелязва, че и двете придобивания са били разгледани и одобрени от регулаторите, включително от FTC, още при първоначалните сделки и са получили единодушни одобрения.

Компанията изтъква, че е получила подобно одобрение от FTC при повторна проверка, както и от Европейския съюз. „Регулаторите коректно позволиха на тези сделки да се реализират, защото не заплашват конкуренцията“, заявява Facebook.

„Сега, години по-късно, изглежда без зачитане на установения закон или за последствията за иновациите и инвестициите, агенцията казва, че е сбъркала и иска преразглеждане. Това не само е исторически ревизионизъм, но е и пример как антимонополните закони не трябва да се прилагат“, казва Facebook.

Компанията отбелязва, че подобно дело е без прецедент. „FTC и щатите стояха отстрани в продължение на години докато Facebook инвестираше милиарди долари и милиони часове, за да направи WhatsApp и Instagram приложенията, които потребителите харесват днес“, пише още Facebook.

Според компанията подобно дело праща сигнал към всички, че никоя продажба не е окончателна и може да бъде обърната, без значение от вредите за потребителите и иновациите. Регулаторите рискуват да „посеят съмнение“ в правните процеси на САЩ.

Обама: Социалните мрежи са заплаха за демокрацията

Facebook казва, че е наясно, че в момента има голям дебат за ИТ гигантите и тяхното влияние. „Предприемаме много стъпки, за да адресираме тези проблеми на индустриално ниво, но нито един от тях няма общо с антимонополните притеснения и делото на FTC също няма да ги поправи“, твърди още Facebook.

Компанията казва, че нямаше да се превърне в това, което е днес, без законите на САЩ, които окуражават иновациите и конкуренцията. „Ние сме успешни, защото рискувахме, инвестирахме, иновирахме и създадохме стойност за хората, рекламодателите и акционерите“, казва Facebook. Тя казва, че ще се бори в съда и доказателствата ще са в нейна полза.

Социалните мрежи заедно срещу конспирациите за Covid

Зукърбърг не е сигурен дали Facebook е пристрастяващ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.