Днес

Съдебният съвет одобри график за избор на наследник на Евгени Диков

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува графика, по който да се проведе процедурата.

© Цветелина Белутова, Капитал

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува графика, по който да се проведе процедурата.

Главният прокурор Иван Гешев е свикал със своя заповед общо събрание на следователите на 13 и 20 март 2021 г., на което да бъде избран представител, който да заеме мястото във Висшия съдебен съвет на починалия Евгени Диков. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува графика, по който да се проведе процедурата.

Диков почина на 25 ноември след боледуване от коронавирус и по закон трябва да бъде излъчен друг представител на следователите, който да заеме мястото му. Номинациите за нов член на ВСС за прокурорската колегия от квотата на следователите може да се правят до 13 януари.

Прокурорската колегия се състои от 11 души – по право в нея влиза главният прокурор, един от тях е излъчен от следователите, 4 от прокурорите, а 5 са избрани от Народното събрание.

Близо година обаче прокурорската колегия е с един човек по-малко, тъй като главният прокурор Иван Гешев избра Пламенa Цветанова (избрана по предложение на ДПС а член на ВСС) да бъде негов заместник. Народното събрание все още не е обявило процедура за избор на представител, който да я замести в прокурорската колегия, въпреки че срокът за това отдавна изтече.