Любопитно

Starship направи първи полет, но се взриви при кацането

К осмическият кораб на SpaceX направи успешен първи полет на голяма височина, съобщи компанията. Въпреки това Starship се взриви при кацането, но Илон Мъск обяви, че това не е проблем и компанията е събрала всички необходими данни.

Илон Мъск каза кога човек ще кацне на Марс

„Успешно излитане, превключване към главните резервоари и точно управление на предкрилките до самото кацане… Налягането в главния резервоар беше ниско по време на изгаранято при кацането и затова скоростта на докосването до земята беше висока, но събрахме всички нужни данни! Поздравления за екипа на SpaceX“, написа Мъск в Twitter.

Преди полета Мъск неколкократно беше предупреждавал, че подобни експлозии на прототипите са очаквани и са неизбежда част от разработката на космическия кораб. Полетът трябваше да се случи преди ден, но беше отменен около секунда преди старта от автоматична система за сигурност.

SpaceX се подготвя за първи полет на кораба за Марс

Ден по-късно Starship полетя без проблем, като достигна планираната височина от 12,5 км. Корабът използваше три двигателя Raptor, а след като достигна височината, те се изключиха и Starship започна безмоторно спускане в продължение на около две минути.

След това започна и процедурата за кацане с помощта на един от двигателите и по-малки двигатели „тласкачи“, които върнаха Starship във вертикална позиция и започнаха да забавят скоростта му. Това обаче не се случи достатъчно рано и корабът докосна земята с висока скорост, като се взриви моментално.

НАСА може и да не кацне на Луната през 2024 г.

Целта на тестовият полет обаче не беше каценето. SpaceX искаше да провери работата на двигателите, аеродинамичните свойства на кораба и превключването на горивните системи. Всичко това е постигнато.

SpaceX вече работи и по деветия пореден прототип на Starship. Него също го чака подобен тест, като компанията планира да съкрати времето между полетите и скоро да е готова и за първия орбитален полет на Starship.

Във видеото полетът започва малко след 1 час и 47 мин. от записа, а кацането е шест минути по-късно.

SpaceX иска да изстреля още 30 000 сателита около Земята

Мъск показа първите 60 сателита за новата си услуга

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.