Любопитно

Джонсън предупреди за провал на сделката за Брекзит

Б ританският премиер Борис Джонсън заяви, че има голяма вероятност преговорите с ЕС за бъдещи отношения и търговска сделка да се провалят. Ръководителят на правителството на Обединеното кралството направи съответно изявление по телевизионния канал „Скай нюз“.

„Сделката, която ни предлагат, не отговаря на интересите на Великобритания в момента. Вероятно нашето партньорство в крайна сметка ще наподобява отношенията на ЕС с Австралия, а не с Канада. Ще продължим преговорите, но мисля, че е важно всички да започнат да се подготвят за австралийския вариант,“ каза Джонсън.

Нови ограничения след Брекзит

Австралия търгува с Европейския съюз съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО), като използва търговски тарифи и квоти. Лондон първоначално възнамеряваше да сключи споразумение за свободна търговия с Брюксел, по модел на договора, който съществува между ЕС и Канада.

„Казах на нашите преговарящи да продължат да работят за постигане на споразумение. Ще отида в Брюксел, Париж, Берлин, където е необходимо и да се споразумеем. Но дори това да не се получи, можем да просперираме, ако напуснем ЕС при австралийски условия.“ добави Джонсън.

Според него трудностите при преговорите са свързани преди всичко с желанието на Европейския съюз да разшири своите правни норми до британското законодателство.

Фон дер Лайен и Джонсън: Без резултат за Брекзит

„Брюксел смята, че ЕС и Обединеното кралство са като братя близнаци – ако например ЕС реши да купи скъпа чанта, тогава Обединеното кралство трябва да направи същото, в противен случай ще ни бъдат наложени мита“, каза ръководителят на британското правителство.