Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Европейската агенция по лекарствата потвърди за хакерската атака

Е вропейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди в петък, че е имало пробив в защита на данни на организацията при кибератака.

Кибератака срещу Европейската агенция по лекарствата

„Първоначалният преглед разкри, че ограничен брой документи, принадлежащи на трети страни, са били достъпни по незаконен начин. Съответните компании са информирани“, отбеляза EMA, цитирана от БНР.

„Агенцията остава напълно функционална и сроковете й, свързани с оценката и одобрението на ваксините и леченията на Covid-19, не се засягат“, добави тя.

Хакерите откраднали данни за ваксината на BioNTech/Pfizer

В сряда Европейският регулаторен орган по лекарствата заяви, че е бил обект на кибератака и разследва инцидента с помощта на правоохранителните органи.

По-рано тази седмица пък компанията BioNTech заяви, че данни за разработената съвместно с Pfizer ваксина срещу Covid-19, са били достъпни при кибератаката, насочена към Европейската агенция по лекарствата.

„Важно е да се отбележи, че във връзка с този инцидент не е имало пробив на системите на BioNTech или Pfizer и не знаем, дали участници в нашето проучване за коронавирусна ваксина са били идентифицирани чрез данните, до които се осъществява достъп“, каза тогава немската компания, настоявайки за допълнителна информация и подчертавайки, че „ще отговори адекватно и в съответствие със законодателството на ЕС“.

Атаката не е имала каквото и да е влияние върху графика на процеса на преглед на ваксината срещу Covid-19, подчерта по-рано тази седмица BioNTech.