Днес

Ердоган допусна отваряне на границата с Армения, след като почете владетел, свързан с геноцида

Ердоган допусна отваряне на границата с Армения, след като почете владетел, свързан с геноцида

© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че затворената от 27 години граница с Армения може да бъде отворена отново, но едновременно поиска смяна на ръководството в страната и изрази почитта си към Енвер паша – владетел, свързан с геноцида над арменците в Османската империя.

Енвер Паша е част от т. нар. „триумвират“, заедно с Джемал и Талаат, управлявал фактически Османската империя от 1913 до 1918 г. Тримата се смятат за основни фигури в масовото изтребление на стотици хиляди (според някои историци – до 1.5 млн.) арменци, което редица държави признават като геноцид, в средата на същото десетилетие.

За Азербайджан той е изключително важна фигура, тъй като е сред помогналите за освобождаване на Баку през 1918 г. Именно в Баку направи Ердоган коментара си, докато бе на военен парад в една от най-близките до Турция страни.

Само преди няколко седмици Азербайджан си върна част от земите, които Армения контролираше близо 3 десетилетия в и около населения предимно с арменци анклав Нагорни Карабах. Анкара открито подкрепяше Баку в конфликта, спрян с примирие с руска помощ. След тези събития анализатори очакваха, че заради връщането на голяма част от карабахските земи в ръцете на Азербайджан може да се отвори вратата за арменско-турско разведряване. Общата граница е затворена от 1993 г. заради същия (година по-късно замразен) конфликт и географската изолация на Армения стана сериозна спънка в икономическото ѝ развитие.

Днес Ердоган потвърди това в реч, която произнесе, застанал до азербайджанския си колега Илхам Алиев. По думите му Турция може да отвори границите си, ако „Армения направи положителни стъпки за регионалния мир“. „Ако народът на Армения научи уроците от станалото в Карабах, това ще е началото на нова ера.“ Според Алиев Ереван може да се включи в регионални инициативи, ако направи същото.

Ердоган обаче не пропусна да изрази желание „арменският народ да се освободи от бремето на лидери, които го утешават с лъите от миналото и го вкарват в капана на бедността“. Преди малко повече от месец арменският премиер Никол Пашинян – чието решение за примирие предизвика силно недоволство – предупреди Европа, че Турция „може да стигне до Виена“, ако никой не я спре.

„Благословена да е душата“ на Енвер паша и полубрат му Нури, (участвали заедно в освобождението на Баку), каза той в речта си. Това предизвика ожесточена полемика в социалните мрежи, в която се включиха и множество азербайджански и арменци. При това в самата Турция Енвер и Нури паша са много по-спорни личности, отколкото в Азербайджан, където се приравняват с национални герои.

Дроновете на показ

Азербайджан с гордост показа произведени в Турция дронове по време на днешния военен парад, с който отпразнува ситуацията в Карабах. Смята се, че именно бойните дронове „Байрактар ТБ2“, внесени от азербайджанската армия, са дали преимущество на Азербайджан в битката за Нагорни Карабах.

„Днес е ден на победа и гордост за турския свят“, каза още Ердоган на парада, в който участваха и турски военни. По думите му Турция и Азербайджан ще продължат да се подкрепят взаимно.

В речта си на парада Алиев заяви, че Азербайджан е „унищожил“ арменската армия за 44 дни. Армения „се предаде и беше принудена да капитулира“, каза той. Според него азербайджанската армия е била като „железен юмрук“, който е „смазал главата на врага“.

Конфликтът, избухнал в края на септември, отне по досегашни данни живота на над 4000 души и беше най-смъртоносният между Азербайджан и Армения от десетилетия.