Любопитно

ЕС даде зелена светлина за санкции срещу Турция. Лирата се срина

Д ържавните и правителствени ръководители на страните от ЕС дават зелена светлина за разширяване на санкциите срещу Турция заради действията й в Средиземно море. Това се посочва в заключителната декларация от срещата на върха в Брюксел, предадоха световните агенции.

„За съжаление, Турция предприе едностранни действия и провокации и изостри реториката си срещу ЕС, страните членки и европейските лидери“, се посочва в комюникето, цитирано от Асошиейтед прес.

На срещата на върха през октомври европейските лидери предложиха „позитивен политически дневен ред между ЕС и Турция“, включително търговски и митнически облаги и перспектива за повече средства за справяне със сирийските бежанци на турска територия, ако Анкара спре „незаконните дейности“ в Източното Средиземноморие.

Конфликтът Гърция – Турция. НАТО се намеси

Европейският съвет сега посочва, че това предложение остава актуално, ако Турция е готова да встъпи в „искрено партньорство“ и започне реален диалог с ЕС, както и да покаже готовност за разрешаване на различията чрез диалог и съгласно международното право. Предвид липсата на отговор досега обаче, лидерите приканват министрите на 27-те членки на блока да приемат допълнителни санкционни списъци с рестриктивни мерки предвид неоторизираните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие. На европейския топ дипломат Жозеп Борел се възлага да разработи доклад за състоянието на политическите, икономически и търговски отношения между ЕС и Турция и да предложи по-нататъшни действия, включително разширяване на санкциите, който да представи до следващата среща на върха през март догодина.

Турската лира понижи стойността си днес, след като източници заявиха, че САЩ възнамеряват да наложат санкции на Турция заради придобиването на руски противовъздушни системи С-400 – стъпка, която ще влоши отношенията между двете съюзнички в НАТО, предаде Ройтерс.

Турция тества ракетните системи С-400 в Черно море, САЩ осъди

Заплахата със санкции от страна и на САЩ, и на ЕС, понижи стойността на лирата до 7,9375 за долар, което е намаление с 0,6 процента. Тя се обезцени с още 1 процент късно снощи, след като Ройтерс предаде за предстоящите американски санкции. Турската лира тази година загуби 25 процента от стойността си, което е най-голямото обезценяване в развиващите се пазари.

Турското външно министерство заяви, чея отхвърля „пристрастния и незаконен“ подход на ЕС на срещата на върха на 10-11 декември.

Турската лира се срина след Ердоган