Любопитно

COVID-19 : Учени опитват да комбинират руската и британската ваксини

Б ритански и руски учени обединяват усилията си, за да изпробват комбинация от ваксините „Оксфорд-Астра Зенека” и „Спутник V”, с цел да проверят дали защитата срещу COVID-19 може да бъде подобрена, съобщи Би Би Си (BBC).

Смесването на две подобни ваксини може да доведе до по-добър имунен отговор при хората. Изпитанията ще се проведат в Русия и в тях ще участват хора над 18-годишна възраст, но все още не е ясно колко души ще бъдат ангажирани.

Оксфорд наскоро публикува резултати, показващи, че ваксината им е безопасна и ефективна, след като е била тествана върху хора. Изследователите все още събират данни за ефективността ѝ при по-възрастните хора, докато чакат одобрение от регулатора на Обединеното кралство MHRA.

„Астра Зенека” обяви, че проучва комбинации от различни аденовирусни ваксини, за да разбере дали смесването им води до по-добър имунен отговор и следователно до по-голяма защита.

Създадената във Великобритания ваксина на Оксфорд, разработена в партньорство с „Астра Зенека”, и руската ваксина „Спутник V”, разработена от изследователския институт Гамалея в Москва, са сходни, тъй като и двете съдържат генетичен материал от протеина Sars-CoV-2.

Те работят по различен начин от ваксината на „Пфайзер/БионТех”, която е одобрена във Великобритания, Канада, Бахрейн, Саудитска Арабия и препоръчана за одобрение от медицински експерти в САЩ.

Първите резултати от изпитанията на късен етап на ваксината „Спутник V” са много обещаващи.

Русия беше първата държава в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19 за спешна употреба – още през август, въпреки че беше тествана само върху няколко десетки души. Сега тя се предлага на руснаците като част от масова кампания за ваксинация.

Потайната ваксина на Китай

Ефективни ли ще са ваксините, ако вирусът мутира

Какви са възможните странични ефекти от ваксината срещу COVID-19

Опасни ли са ваксините срещу коронавируса