Днес

Капитал: През подставени лица и с помощта на държавата Ковачки превзема Мальовица

РИЛА МАЛЬОВИЦА

© Анелия Николова

РИЛА МАЛЬОВИЦА

През подставени лица и с помощта на държавата Христо Ковачки превзема Мальовица. Плановете за развитието на емблематичния курорт в Рила звучат декларативно, но опасенията са, че планинският център ще промени профила си. Придобити чрез замени през 2008 горски терени издават намерения за изграждането на мащабен ски център. това пише в последния си брой седмичникът „Капитал“.

Репортер на изданието е видял, че в почвата на Меча поляна в подножието на връх Мальовица в Рила багер прокарва траншеи, по-долните клонове на боровете са окастрени и по тях работници закачат прожектори. Други подменят металния покрив на Централната планинска школа (ЦПШ).Публикацията информира, че от ноември ЦПШ – уникално за България място за обучение на водачи, инструктори, алпинисти, има нов стопанин. Българският туристически съюз я е отдал под наем за десет години на фирмата „Агро ленд мениджмънт“, чийто предмет на дейност включва дейности със земеделски земи, селскостопанска продукция, месо, посадъчен материал, селскостопанска техника. По информация на изданието дружеството е свързано с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, който преди една година чрез друго свързано с него дружество – „Ви Ай хънтинг“, нае отново от БТС и пак за 10 години намиращият се в непосредствена близост хотел „Мальовица“, както и влековете в ски зоната.

Пак през „Ви Ай хънтинг“ през лятото Ковачки е взел от държавата за 15 години Дивечовъдния участък „Рила“, който обхваща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци до границите на парк Рила.

Пак Ковачки контролира и влека и пистата под хижа „Мечит“, както и земята до близкия до съоръжението къмпинг.

Въпреки че формално няма общо с двете дружества, Ковачки, който през повечето време живее във Франция, е забелязван в района на Мальовица, a няколко източника на „Капитал“ коментираха, че именно той е човекът зад дружествата. В публикацията се припомня, че по времето на тройната коалиция негови фирми направиха серия от заменки с държавата, като срещу гори в Северна България получиха терени в Мальовишкия дял на Рила. Така Ковачки стана собственик на пистите на Мальовица, както и на терени, чиито граници показват, че са „подготвени“ за бъдещи ски писти и просеки за лифтове, а в основата им – за жилищно застрояване. В някои от тези терени от години се извършва незаконна сеч.

Липсата на прозрачност в целия процес, начинът, по който са придобити имотите, и размахът, с който бизнесменът действа, са сигнал, че Мальовица може да тръгне по пътя на Банско – скрит собственик, свръхзастрояване, екологични нарушения и опит за налагане на монопол, коментира изданието.

Цялата статия четете тук.