Любопитно

Най-трудните за покоряване планински върхове в света

А лпинистите са особена порода хора. Да се каже за тях, че са безстрашни е малко, че са безразсъдни – прекалено. Това са хората, които изпитват силите си до краен предел и дават всичко от себе си за покоряването на цел, зад която не се крие материална облага.

Те не си поставят цели, каквито имат повечето хора, за тях голямата мечта е следващият покорен връх. Колкото по-труден е той, толкова по-удовлетворени са те.

Но алпинистите не са просто едни авантюристи, няма да чуете алпинист да се хвали, че без проблем ще покори този или онзи връх, защото те знаят – не е важно колко опитен си, а дали планината ще те допусне до себе си.

Кои обаче са най-трудните за покоряване върхове? Вижте в класацията ни:

Анапурна, Непал
Височина: 8091 метра
Техническата трудност на тази планина е изключително висока. Това е 10-ият по височина връх в света. Близо 40% от опиталите се да го изкачат, намират смъртта си.

К2, Китай и Пакистан
Височина: 8611 метра
Техническата трудност на този връх в Хималаите е сред легендарните. Това е втората по височина планина в света.

Канченджунга, Индия и Непал
Височина: 8586 метра
Третият по височина връх на планетата взима все повече жертви с годините. Казват, че е дом на демон, който яде хора. Наричат го раксхаса. Само 187 души са успявали да покорят Канченджунга.

Баинтха Брак, Пакистан
Височина: 7285 метра
Тази планина е сред най-желаните за покоряване, но трудността ѝ я прави легендарна. Всеки опит да бъде покорен Баинтха Брак е задача, при която се стъпва почти с двата крака в другия свят.

Еверест, Непал и Тибет
Височина: 8848 метра
Еверест все още е място, което може да бъде покорено от малцина. Времето, височината и дебнещите лавини са смъртоносни. Те отнемат много животи през изминалите години. Славата на Еверест с времето избледнява заради комерсализацията.

Денали, Аляска, САЩ
Височина: 6190 метра
Това е най-високият връх в Северна Америка. Ужасното време, изолацията и ниската температура са сериозно изпитание за всеки, дръзнал да се отправи към Денали.

Айгер, Швейцария
Височина: 3970 метра
Намира се изцяло на територията на швейцарския кантон Берн. Трудността му за изкачване му печели псевдонима: Смъртоносната стена.

Защо Еверест взема толкова много жертви

Еверест стана по-висок с почти един метър

Нирмал Пурджа – как се изкачват 11 осемхилядника само за три месеца