Днес

От 100 точки в страната ДПС онлайн ще си избира председател

От 100 точки в страната ДПС онлайн ще си избира председател

© Юлия Лазарова

На първата в историята си онлайн конференция ДПС ще преизбере днес за свой председател Мустафа Карадайъ, чийто първи мандат е изтекъл от година и половина.

Заради пандемията от коронавирус националната конференция щеше да продължи да бъде отлагана още, но законът притиска партията да я проведе до април 2021 г., защото иначе може да бъде закрита. Днес от 100 точки в страната във форума ще участват 843 делегати. Мотото е „Свобода, единство, заедност“.

Най-интересните въпроси около форума са дали и как ще се появят почетният председател Ахмед Доган и депутатът и бизнесмен Делян Пеевски. Последно Доган се е появявал публично при т.нар. масово плажуване край „Росенец“, а Пеевски – през лятото на м.г.

Още кой и накъде ще води ДПС четете тук.

Откритата част започва в 11 часа и ще се предава във фейсбук страницата на пресцентъра на ДПС. Освен председател на конференцията ще бъде избран и нов централен съвет на ДПС, който е постоянно действащият партиен орган по вземане на решения между конгресите. Интересно е и кои ще са заместниците на Карадайъ.

От 100 точки в страната ДПС онлайн ще си избира председател

Сред официалните гости, поканени на конференция на ДПС, са лидерите на европейските и световните либерали – Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, Ханс ван Баален, президент на АЛДЕ, Роман Якич, президент на Либерална мрежа на югоизточна Европа, Рик Дамс, президент на ПАСЕ, член на Сената на Кралство Белгия, Жак Мер, председател на АЛДЕ групата в ПАСЕ и сър Греъм Уотсън, президент на АЛДЕ партия (2011-2015).

Поканени са още Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция и председател на Партията на справедливостта и развитието, Кемал Кълъчдароглу – председател на Народнорепубликанската партия, Девлет Бахчели – председател на Партията на националистическото действие, Мерал Акшенер – председател на Партията на доброто, посланиците на всички държави-членки на ЕС, НАТО, дипломатите на държавите-постоянни представители в Съвета по сигурност на ООН, посланиците на Балканските държави.